Firma z Vysokého Mýta vyráběla sušené maso bez povolení

21. srpen 2018 10:15

Společnost Original Viking CZ z Vysokého Mýta vyráběla minimálně rok nelegálně sušené maso. Neměla povolení. Firmě hrozí pokuta až půl milionu korun. ČTK to sdělil v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterinární inspektoři spolu s policií a živnostenským úřadem prověřovali podnět spotřebitele, kterému bylo po sušeném mase údajně špatně. Koupil ho ve sportovním klubu Falcon kickbox Vysoké Mýto.

Inspekce varuje před polským mletým masem z Lidlu, obsahuje bakterie salmonely

03818359.jpeg

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého hovězího a vepřového masa z Lidlu. Analýza výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi salmonely, informoval ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce vložila informaci do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

„Nelegální výroba sušeného masa probíhala po dobu minimálně jednoho roku v pronajatých soukromých prostorách, které nebyly schváleny krajskou veterinární správou ani registrovány u živnostenského úřadu,“ uvedl Vorlíček. 

Podnikatel s přezdívkou Viking CZ se pokoušel vybrat na crowfoundingovém serveru HitHit téměř 400 000 korun  na rozjezd podnikání. Lidé mu ale přispěli jen jedno procento požadované částky. Webová stránka firmy je nedostupná.

Prezentace a nabídka výrobků fungovala prostřednictvím facebooku. Distribuci podnikatel zajišťoval prostřednictvím sportovních klubů a kamenných prodejen. Veterinární správa provozovateli zakázala činnost i prodej. Podle veterinárního zákona firmě hrozí pokuta až půl milionu korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio