Floristka Jana Lapáčková pěstuje na zahradě v Mečeříži keř s vůní cukrové vaty

11. červenec 2022, aktualizováno

Jana Lapáčková, spoluautorka Lexikonu pro floristy, s kolegyní Pavlínou Švecovou založila pro nadšené milovníky květin z celé republiky Floristický klub. Oboje pod hlavičkou Českého zahrádkářského svazu.

Vznik této nejmladší specializované základní organizace se datuje na sklonek roku 2019. S ohledem na pandemii koronaviru byly první krůčky složité. Přesto se členové klubu aktivně zúčastnili třeba projektu Rozkvetlé památky, kde květinami vyzdobili náměstí v Olomouci, nebo oblíbené výstavy Květy v Lysé nad Labem. Floristický klub navíc pro své členy pořádá tematické kurzy a další akce.

Úžasná dřevina Cercidiphyllum japonicum při opadu listů krásně voní po cukrové vatě

Lexikon pro floristy popisuje techniky a styly v aranžování, rostliny, materiál a nářadí, které se mohou používat. A také estetické zákonitosti floristické kompozice.

Jana Lapáčková vystudovala zahradnickou školu v Mělníku. V současnosti je manažerkou marketingu ČZS a tajemnicí komise pro děti a mládež.

Které květiny a keře v zahradě patří mezi její nejoblíbenější a který keř voní po cukrové vatě, to uslyšíte v reportáži.

Spustit audio

Související