Folková scéna je chaos, ale má několik jistot. Třeba doktora Tichotu

13. březen 2018

Spirituál kvintet je bezesporu základním pilířem českého folku. Úctyhodný kmet pan doktor Jiří Tichota, který v minulém roce oslavil osmdesátku, je nejen skvělý hudebník, ale vlastně i dramaturg, který už bezmála šedesát let vybírá repertoár pro svou kapelu.

Je také fantastický mentor, co se folku týče. Zároveň vzorem prvotřídního kapelníka, protože udržet tolik let takhle početné těleso pohromadě na takovéto úrovni, to je kumšt. A všimněte si, že s ohledem na věk Spirituál kvintetu většina z těch nemnoha personálních změn byla spíše způsobena nevyhnutelnými smutnými událostmi a zásahy osudu, než tím, že by kolektiv selhal.

A vždycky Jiří Tichota tuhle loď vítězně vyvedl z bouře. V loňském roce jsme se potkali v zákulisí festivalu, vzájemně si složili poklony a chvilku si povídali před zapnutým mikrofonem o podstatě našeho žánru.

03483475.jpeg

Našel jsem kus neodvysílaného rozhovoru, tak to dnes napravíme, protože mouder Jiřího Tichoty není nikdy dost a jeho rozjímání o folku je pro mladší muzikanty vždy velmi inspirující.

Jinak se tento díl folkových pohlazení točí kolem kapely Nevermore a Kosmonaut, kteří zrovna natáčejí novou a ryze brněnskou desku a pozveme se na hromadu koncertů konaných po celé republice. K tomu zazní Rolničky, Pacifik, Vlasta Redl, Ivo Jahelka, Sem tam a další.

Spustit audio