Folkové Chvojení: festival člověčí muziky

19. květen 2017

Už poosmé se v lesním arboretu ve Vysokém Chvojně sejdou v polovině června milovníci folku na festivalu Folkové Chvojení. Do jeho zákulisí nechal nahlédnout jeho pořadatel Ivan Kurtev.

Fanoušek diskoték a taneční muziky se k folku dostal přes první manželku. „Díky ní jsem ochutnal atmosféru legendárního Svojšického slunovratu. Hrozně jsem tomu propadl. Když o rok později ohlásili, že bude konec festivalu, tak mě to zasáhlo,“ vzpomíná Ivan Kurtev.

Tak se zrodila myšlenka na nový festival. „Je to jako včera, když jsme hledali místo, název a sestavovali první program, a dnes už se o Chvojení mluví jako o malých Svojšicích.“

Chvojenské arboretum láká i bez festivalu

Volba nakonec padla na nádherné prostředí arboreta ve Vysokém Chvojně. Přírodní skvost, který založil markrabě Pallavicini, je plný různých cizokrajných stromů a keřů a je ideálním místem pro akci tohoto žánru. „Krásné místo, které i bez festivalu stojí za to navštívit,“ dodává Ivan Kurtev.

Program plný starých bardů i mladých hvězd

Nejen prostředí má co nabídnout. Bohatý je také letošní program. V přírodním amfiteátru vystoupí například František Nedvěd & TieBreak, Žalman & Spol, Wabi Daněk & Miloš Dvořáček, Paběrky Marko Čermáka, Vojta Kiďák Tomáško, Pepa Štross a další. „Z mladých interpretů třeba jihočeská Epydemye, která je držitelem žánrového Anděla a asi bych neměl zapomenout na Marien, kteří jsou na Chvojení, jak se říká, doma,“ dodává Ivan Kurtev.

Vybrat největší hvězdu festivalu nebývá snadné, letošní rok je ale výjimkou. „Naše pozvání přijal mistr Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou, které doprovodí jejich band z divadla Semafor.“

Překvapení pro diváky

Na návštěvníky čeká, jako každý rok, zpěvník poskládaný z písní vystupujících interpretů, ale také příjemné překvapení v podobě opraveného hlediště amfiteátru, které určitě zvýší komfort. Samozřejmostí už je možnost stanování, občerstvení, umývárny a vše, co k festivalu patří. Pro nejmenší bude k dispozici dětský koutek a rodiny a mladé návštěvníky potěší také snížené vstupné.

Čtěte také

Než festival 16. a 17. června vypukne, můžou se milovníci folku naladit do správné nálady na Youtube kanálu Českého rozhlasu: „Spolupracujeme totiž s Českým rozhlasem a jezdí k nám tým, který natáčí koncerty i s obrazem. Na internetu si tak můžete pustit některé z vydařených koncertů minulého ročníku,“ dodává Ivan Kurtev.

autor: HRU
Spustit audio