Fotograf Jan Saudek: Pálím svou svíci života z obou konců

1. srpen 2019

Jan Saudek oslavil již 84. narozeniny, ale stále žije naplno. Pracuje, sportuje, věnuje se rodině, krásným ženám a chutná mu – nezdravé jídlo i alkohol. S Xaverem probrali, jestli se fotograf odvážných snímků někdy stydí, a kterou fotku má nejraději.

Mistr Jan Saudek i ve svém věku ujde 20 km, přeplave řeku, a koupe se nahý. Pokud však u vody někam přechází, bere si na sebe alespoň košili: „Moje matka říkala, že když je někomu víc jak šedesát, neměl by se svlékat, a já už se stydím.“

Pavlína Saudková a Jan Saudek

Jan má velmi kladný vztah k jídlu, hlavně k tomu nezdravému. Dává přednost uzeninám, ale dá si i zeleninu, jenom nadobro skončil se sladkostmi. Zdravá jídla se v rodině snaží vařit manželka Pavla, s kterou má tři malé děti. Jan se jim snaží být co nejlepším otcem. V jeho vnímání děti zabraňují práci, ale oddalují myšlenky na smrt.

Hvězdy

Fotografie Jana Saudka patří mezi ty nejznámější na celém světě již desítky let. Jeho nezaměnitelný rukopis poznáte i v knize Hvězdy, která vyšla letos. Zachytil v ní naše populární sportovce, ale jenom jedna slavná sportovkyně byla při focení úplně nahá a nechala se fotit se svým dítětem.

Nejoblíbenější foto Jana Saudka vás překvapí

Muž s novorozencem v náručí, motorkář u Vltavy, dítě s květinou a ženy - dílo Jana Saudka zná asi každý, ale kterou fotografii má nejraději on sám? „Ano, mám oblíbenou fotku - mého otce na hřbitově, rok před jeho smrtí. Negativ mi odňali, ale to je jedno, protože já ji mám uloženou v srdci. Znovu zdůrazňuji, že všechny otce je třeba milovat, protože díky nim teď tady všichni sedíme, třeba u mikrofonu, a žijeme. Kdyby jich nebylo, nejsme tu ani my.“

Jan Saudek přiznává, že v životě udělal spoustu blbostí, ale nikdy věc opravdu podlou. K autobiografickému filmu Fotograf jenom poznamenal, že „je to jakýsi návod pro ženy, jak oškubat a zničit chlapa“.

Chcete vědět, jak to má s rodinnými vztahy, jestli se už srovnaly? A zda se rád ohlíží zpět, nebo jde raději stále dopředu? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio