FOTONÁVOD: Jak vyrobit velikonoční kuřátko ze zbytků příze

12. duben 2022

Velikonoce jsou tady, ale s malým problémem. Spousta obchodů, kde jsme si mohli koupit velikonoční výzdobu, je uzavřena. U e-shopů, pokud neobjednáváme zboží po tisícikorunách navíc platíme poštovné a několik dnů čekáme. 

Možná máte doma vhodné zbytky příze a pokud je žlutá, můžete si s námi vyrobit velikonoční kuřátko. Jak na to prozradila Jiřímu Šobrovi Lenka Kohoutová, lektorka výtvarných technik z Plzně Božkova.

Na výrobu velikonočního kuřátka budeme potřebovat žlutou přízi, nejlépe akrylovou, vaječnou skořápku, vidličku, lepidlo, nůžky a kousek papíru.

Kuřátka z příze

Z příze ustřihneme délku 15–20 cm. Přízi protáhneme mezerou u prostředních zubů vidličky. Žlutou přízi pak navíjíme přes zuby v šířce cca 3 cm. Velikost navinuté příze by měla být velikostí velkého bramboru.

Kuřátka z příze

Pak přízi ustřihneme a soustředíme se na osu, kterou máme v mezerách vidličky. Objem navinutého materiálu stáhneme uzlíky. Smotek stáhneme z vidličky.

Kuřátka z příze

Vezmeme nůžky a začneme střihat. Prostřiháme se jednotlivými vrstvami. Když je „bambulka“ prostřihaná kolem dokola, zaklepeme s ní a střihem ji zakulatíme.

Kuřátka z příze

Do vaječné skořápky dáme trochu mechu nebo travičky, vložíme tam naší žlutou bambulku, přilepíme z papíru vystřižená očka a červený zobáček, výrobek je hotový. Skořápky můžete obarvit nebo velikonočně nazdobit.

Kuřátka z příze

V přírodě si můžete nasbírat větvičky, stočit z nich věnec a kuřátka tam naaranžovat. Ozdobí i truhlík s první jarní travičkou nebo pažitkou.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio