František Křižík. Tramvaj doplnil i světelnou fontánou

„Nikdy jsem neholdoval truňku, nikdy v životě jsem neměl opičku a vždycky jsem byl nejraději do deseti doma!“ To byl recept vynálezce Františka Křižíka. Narodil se po pětadvaceti letech manželství. Když pokračoval ve studiu v Klatovech, přestěhovali se do jednopokojového pronájmu i oni. Pro nedostatek peněz nemohl ani složit maturitu. Naštěstí si na technice všimli jeho i talentu a přijali ho jako mimořádného posluchače ke studiu chemie.

Stihl se i šťastně oženit se svou láskou z tanečních. Na pařížské výstavě představil diferenciální obloukovou lampu a Pražanům předvedl tramvaj, kterou celou osvětlil a doplnil světelnou fontánou. Trať měla sice jen osm set metrů, ale stala se skutečnou senzací. Křižík byl také prvním člověkem, který se v pražských ulicích projížděl v elektromobilu vlastní konstrukce.

Na přelomu 19. a 20. století probíhal boj mezi využitím stejnosměrného a střídavého proudu. Křižík hájil stejnosměrný, jeho konkurent Emil Kolben střídavý. Zakázku získal Kolben a to byl také pomalý úpadek Křižíkova impéria. Zemřel 22. ledna 1941 ve Stádlci u Tábora. Bylo mu téměř 94 let a ještě tři dny před svou smrtí údajně diktoval opravy jednoho ze svých patentů.

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Ilona Smejkalová
Spustit audio

Související