Friedrich Dürrenmatt. Autor Návštěvy staré dámy nesouhlasil s okupací Československa

Významný dramatik, který se jako jeden z mála světových osobností v roce 1968 vymezil vůči okupaci Československa. Podpořil Chartu 77 a i v roce 1990 se ve svém projevu obrátil k Václavu Havlovi. Kritizoval tehdy švýcarské poměry, z nichž si měla naše tehdy čerstvě obnovená demokracie vzít poučení. Další příběh z kalendáře napsal Filip Jan Zvolský. Moderují Jan Kovařík a Tereza Stýblová. 

Kdo by alespoň jednou na divadelních prknech neviděl hru Návštěva staré dámy? Pátého ledna si připomínáme výročí narození švýcarského dramatika a autora této slavné tragické a zlé komedie. Komedii považoval za jediný žánr, který dokáže vyjádřit tragiku doby postrádající tragické hrdiny. Ale protože se v Dürrenmattových komediích mnozí poznávali, provázely jeho hry značné kontroverze. Hned během premiéry jeho prvotiny Psáno jest se strhly v publiku dokonce i potyčky.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Filip Jan Zvolský
Spustit audio

Související