Frýdlantské cimbuří je impozantní skalní útvar Jizerských hor. Nabízí výhled na okolní vrcholy

29. květen 2023

První českou přírodní památkou zapsanou na seznamu UNESCO je národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny, která se nachází na severní straně české části Jizerských hor. A právě nad bučinami se tyčí Polední kameny s několika výraznými skalními útvary. Nejvýraznější a už zdálky poutající pozornost je Frýdlantské cimbuří nad údolím Černého potoka.

Žulové Frýdlantské cimbuří má dva vrcholy oddělené propastí a je viditelné nejen z obce Bílý Potok či z Hejnic, ale dokonce i z Frýdlantu. Právě odtamtud pocházeli dva horolezci Franz Haupt a Wilhelm Bergmann, kteří 27. května 1912 poprvé zdolali vrchol cimbuří v okovaných botách a vlněných sakách. Se svolením hraběte Clam-Gallase, majitele severní oblasti Jizerských hor, na něm umístili železnou tyč se znakem města Frýdlantu.

Skaliska Frýdlantského cimbuří navíc připomínají věže frýdlantského hradu. Výhled z cimbuří nabízí úchvatný pohled na další jizerskohorské skály a také do údolí říčky Smědé pramenící právě na severní straně Jizerských hor, která se za hranicemi v Polsku vlévá do Lužické Nisy. Z okolních vrcholů stojí za pozornost druhá nejvyšší hora českých Jizerských hor Jizera, dále Ptačí kupy, vrchol Paličníku či nejvyšší hora Jizerek Smrk.

Na Frýdlantské cimbuří se dostanete z Hejnic údolím Černého potoka, kde cestou narazíte na jeden z nejkrásnějších vodopádů Jizerských hor. Další zajímavou odbočkou z cesty po zelené je vyhlídka Hajní kostel. Kdo se vyšplhá Kozí stezkou až na 900 metrů vysoké Frýdlantské cimbuří, ten hravě zvládne přes Půlený kámen a Drbny dorazit až na 1007 metrů vysoký vrchol Polední kameny a pak si dopřát vycházku po hřebenech Jizerských hor.

Spustit audio