Galerie na zastávkách autobusu. Holice se chlubí významnými osobnostmi

17. květen 2017

Lidé v Holicích mají příjemnější čekání na spoj na autobusových zastávkách, společnost jim dělají herci, výtvarníci, sportovci i spisovatelé. Autobusové přístřešky totiž nově zdobí portréty holických osobností a významných rodáků.

Jako ve škole nebo v galerii si teď můžou připadat cestující na některých autobusových zastávkách v Holicích. Mají neobvyklou výzdobu. Nesou velkoformátové portréty významných místních rodáků a historických postav, namátkou cestovatele Emila Holuba, herce Jana Kačera, režiséra Václava Lohniského a dalších.

„Ty zastávky samy o sobě jsou šeredné, bohužel jsou to unifikované zastávky, které nic neříkají, tak nás napadlo, aby si lidé, když čekají na autobus nebo jedou s kočárkem, aby si přečetli něco o lidech, kteří něco dokázali. Zatím jsme neslyšeli žádné špatné ohlasy,“ popisuje ředitel kulturního centra v Holicích Petr Kačer.

Jedna ze zastávek je třeba na ulici Staroholická, což je výpadovka z centra Holic na Borohrádek. Na ní je zobrazen na velkoformátovém plakátu herec Jan Kačer a sochař Karel Malich. K oběma je připsána krátká informace.

Zastávky v Holicích připomínají známé osobnosti a rodáky

Petr Kačer a umělé vousy

Podle Petra Kačera je nápad původní: „Nikde jinde jsem to neviděl. Snad to chvíli vydrží. Zatím nám vousy namalovali jenom na dvou, ale dalo se to umýt. Doufám, že to vydrží, že lidi pochopí, že to nemá cenu ničit.“

Nově vyzdobené zastávky se libí Janě Bolehovské, která je z místní části Koudelka a často jezdí autobusem: „Docela je to pěkné, protože to jsou staří herci a tak. Ty jejich filmy byly výborné.“

Do konce měsíce připomene další zvučná jména i pátá zastávka, zdobit ji bude portrét bývalého hráče NBA Jiřího Welsche a hudebníka Radka Baboráka. Celkové náklady na výrobu se podle kulturního centra vyšplhaly na deset tisíc korun.

autor: wol
Spustit audio