Galerie vystavuje legendární spotřebiče z Hlinska. Možná jste je měli doma

31. říjen 2017

Vzpomínáte třeba na žehličku s kosodélníkovou žehlicí plochou anebo na vysavače z kosmické řady Pluto a Jupiter? Právě takové výrobky jsou od listopadu do února k vidění ve Východočeské galerii v Pardubicích.

„Někteří najdou žehličky, kterými žehlili své svatební šaty anebo vysavače, kterými se po Vánocích snažili dostat z koberce jehličí. Tvary a proměny designu předmětů jsou jedním z momentů výstavy, ale je tam taky ta vzpomínka na něco, co mělo velkou výdrž. Dřív se takové výrobky kupovaly do domácnosti klidně na dvacet třicet let,“ říká kurátorka výstavy ETA - umění (a) spotřebiče Vanda Skálová.

„Navíc ty výrobky vznikaly v Hlinsku, kde v továrně pracovalo velké množství lidí. Taky proto bychom k nám tyto zaměstnance chtěli pozvat, aby se přišli podívat, zavzpomínat,“ doplňuje ředitelka galerie Hana Řeháková.

Co dělají v galerii spotřebiče?

Podle Řehákové takové předměty do institucí podobného druhu patří. „Když třeba procházíte nějakým významným hradem nebo zámkem, tak tam nějaký designový předmět nebo předmět denní potřeby taky obdivujete. Je to tvar, který má nějakou formu a který plní nějakou funkci.“

Výstava spotřebičů ETA ve Východočeské galerii

Hlavním kurátorem a autorem výstavy je Jiří Hulák z Národního technického muzea. „On taky s odvážnou myšlenkou na výstavu přišel. Na přípravě se pracovalo rok a půl. Starší spotřebiče jsou předmětem sběratelského zájmu. Horší je to se spotřebiči z osmdesátých a devadesátých let, které v mnoha domácnostech nejsou. Třeba mixér z té doby je těžší sehnat než třeba kuchyňský strojek ze šedesátých let,“ přibližuje zákulisí příprav Skálová.

Přímo s kurátorem Jiřím Hulákem se můžete potkat na komentovaných prohlídkách 24. ledna a 14. února od 17 hodin. K výstavě taky patří dětská výtvarná soutěž na téma design spotřebičů.

autor: MAL
Spustit audio