Galský kohout je slyšet až v Pardubicích. Ohlašuje nový festival francouzské kultury

30. říjen 2018

Umíte francouzsky? Nějaká slovíčka by se v nejbližších dnech mohla hodit. Rozjíždí se totiž první ročník třítýdenního festivalu Bonjour Pardubice.

„Na zahájení festivalu si Francouzská aliance v Pardubicích připomene sté výročí založení Československa. Vernisáž výstavy Vznik Československých legií začíná v Turistickém informačním centru ve středu v 18 hodin,“ říká za organizátory Barbora Gabrielová. 

Co dál?

Automatické mlýny přivítají alternativní divadlo. V pondělí 5. listopadu se pak obléknou Pardubice do nových barev. Francouzský malíř a ilustrátor Grégory Pouillat bude tvořit na legálních zdech na Slovanech. Následně bude pokračovat workshopem se středoškolskými studenty na gymnáziu v Chrudimi. Další umělec Cil Vert se předvede jako autor komiksů.

Festival taky bude vibrovat za zvuků elektronické hudby. Ve spolupráci s Filmovým klubem Pardubice se chystá projekce filmu L'atelier. Po přednášce o zámcích Aquitenského regionu budou moci účastníci ochutnat kulinářské speciality z téhle oblasti. Otevře se i ruční dílna, kde si můžete vyrobit snídaňový hrníček z porcelánu. Festival zakončí koncert ve spolupráci s Komorní filharmonií Pardubice a uskupením Chanson Trio Coucou na téma Paříž.

„Máme čím dál víc studentů. Frankofilní komunita se rozrůstá, zavítali jsme už i do sousedního Hradce Králové. Vracejí se k nám ti stálí, přicházejí noví. Příští rok v červnu oslavíme 20 let. K tomuto vrcholu směřujeme,“ libuje si ředitel Francouzské aliance v Pardubicích Samuel Coeytaux.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.