Ghetto v Terezíně vzniklo před 80 lety, Evropská komise vs. antisemitismus a jak uvařit gefilte fiš

24. říjen 2021

80 let od založení terezínského ghetta. Evropská komise vytáhla proti antisemitismu. A jak na gefilte fiš?

Jak se připomíná 80 let Terezína

Na letošní podzim připadá jedno smutné výročí. Před 80 lety vznikl koncentrační tábor v Terezíně. V té době do něj také začaly proudit první transporty českých Židů. Tyto události připomíná řada akcí, které se konají od října do listopadu, zejména v Praze. Podrobnosti přináší Terezie Jirásková, která natáčela s ředitelem Památníku ticha v pražských Bubnech Pavlem Štinglem.

Co všechno je připraveno? A kam můžete na vzpomínkové akce zajít? Uslyšíte v prvním příspěvku.

Evropská komise proti antisemitismu

Terezín je zdánlivě dávno součástí historie. A přece se zdá, že antisemitismus v Evropě nevymizel, a dokonce je na vzestupu. Evropská komise právě zveřejnila strategický dokument boje proti antisemitismu do roku 2030. Pokračuje Leo Pavlát.

Jak se dnes antisemitismus projevuje? Které evropské země s ním mají největší problémy? A jaké konkrétní kroky chce Evropská komise podniknout? To vše se v nejnovějším Šalomu dozvíte.

Je libo gefilte fiš nebo šoulet?

Nebojte se gefilte fiš – to je titul nové kuchařky židovských pokrmů, kterou připravily Pavlína Šulcová a Andrea Ernyeiová. Čtenáři v ní kromě nadýchaných rybích knedlíčků gefilte fiš najdou recepty na další tradiční východoevropská židovská jídla, jako jsou chala, šoulet, krupnik, ale také třeba hummus nebo baba ganoush, které mají své kořeny v Orientu. Na podrobnosti se ptala Anna Jurečková přímo spoluautorky kuchařky Pavlíny Šulcové, ředitelky komunitního centra JCC Prague.

Proč vydávat židovskou kuchařku zrovna dnes? Co si podle ní budete moci uvařit? A jak můžete podpořit její vydání?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio