Hamzův rok představí lékaře, spisovatele i znalce přírody v jedné osobě

12. prosinec 2017

Uměl toho hodně. Přesto dnes není známý tak, jak by si zasloužil. Osobnost Františka Hamzy bude celý rok 2018 připomínat Hamzova léčebna Luže-Košumberk.

„Byl to syn mlynáře z Kletečné u Humpolce. Prožil si bujné mládí, byl členem Omladiny. Medicínu kvůli překážkám studoval snad devět let. Na konci této etapy zakotvil v Luži, kterou si podle pramenů přímo vybral pro své budoucí působení. V listopadu jsme slavili 120 let od jeho příjezdu do Luže a 7. března uplyne 150 let od jeho narození,“ říká ředitel léčebny Václav Volejník.

Malá velká Luže

Luže.jpg

Luže je malé městečko, má ale celou řadu evropsky významných památek a bohaté dějiny. Navíc krásné okolí a výjimečně kvalitní ovzduší. V Luži se opravdu nadechnete.

„Pro nás je ten rok velkou šancí na připomenutí díla člověka, který založil nejenom naši léčebnu a všechno zasvětil léčbě tuberkulózy. Chtěl proti ní bojovat, i když se o ní tehdy moc nevědělo. Dokázal zdravotnictví posunout. Byl to takový renesanční člověk, který znal řadu oborů a ve všech vynikl. Byl uznávaným spisovatelem, akademickým odborníkem, úžasným organizátorem a taky velkým humanistou. Zaslouží si podobnou pozornost.“

Dostane se až na známky

Česká pošta by měla v únoru 2018 vydat známku s Hamzovým portrétem v sérii známek významných osobností České republiky. V březnu by pak měla vyjít mise známek v menším souboru. Na nich se kromě profesora Hamzy ukáže léčebna včetně arboreta a taky třeba Václav Větvička jako jeden z tvůrců Hamzova arboreta.

Na duben se chystá oblíbené jarní otevírání Hamzova parku a arboreta. Hlavní slavnostní samostatná akce jako připomínka osobnosti roku bude 25. dubna. Léčebna připravuje třeba i Košumberské sportovní hry, velký letní koncert anebo Kilometry pro spinálku. Hamzův rok uzavře říjnové půlkulaté výroční zavírání parku.

autor: Jakub Malý
Spustit audio