Hejtmanem Pardubického kraje bude znovu Martin Netolický

5. říjen 2020 14:25

Dva dny po volbách pokračují i v Pardubickém kraji intenzivní jednání o budoucí koalici. Některé strany se hned v sobotu pustily do vyjednávání a podle všeho bude dál pokračovat současná koalice pod vedením hejtmana Martina Netolického z ČSSD.

Všechny koaliční strany podepsaly společné memorandum o další spolupráci, což otevírá cestu k dojednání a koaliční smlouvy.

Martin Netolický hejtmanem

Strany si dnes zároveň rozdělily jednotlivá křesla v krajské radě. Téměř s jistotou tak můžeme říct, že hejtmanem bude dál Martin Netolický z ČSSD, jeho hnutí 3PK obsadí v radě ještě další 2 křesla, stejný počet zástupců v radě kraje (tedy 3) bude mít koalice ODS a TOP-09, Koalice pro Pardubický kraj získá 2 radní a 1 křeslo budou mít Starostové a nezávislí.

Rozdělení oblastí jednotlicých radních

3PK

  • hejtman a finance, hospodaření kraje
  • oblast školství
  • životní prostředí, zemědělství a venkov

ODS a TOP 09

  • náměstek hejtmana, oblast dopravy
  • regionální rozvoj, EU fondy a inovace 
  • majetek, sport, volnočasové aktivity a cestovní ruch

KPPK

  • náměstek hejtmana, investice a kultura
  • oblast sociální péče a neziskový sektor 

STAN 

  • náměstek hejtmana,  zdravotnictví

Podle dnešního společného ujednání má být koaliční smlouva hotová do pěti pracovních dnů, to znamená nejpozději na začátku příštího týdne. Její důležitou součástí bude programové prohlášení, tedy jakýsi seznam cílů,  a náznak toho, čím se chce staronová krajská vláda další čtyři roky zabývat. To by ale podle Martina Netolického neměl být žádný problém, protože všechna čtyři uskupení jsou na tom prý s vytyčenými cíli velmi podobně.

Vítězné ANO v opozici

Hnutí ANO téměř jistě skončí v opozici. ANO sice získalo 19,5 procenta hlasů, ale jeho náskok nebyl nijak výrazný, jen asi pět procent. Na druhém, třetím a čtvrtém místě se navíc umístilo hnutí 3PK, koalice ODS a TOP-09 a Koalice pro Pardubický kraj, všechna tři tato uskupení získala shodně kolem 14 procent hlasů a k tomu se přidali Starostové a nezávislí s necelými sedmi procenty.

Bylo tudíž jasné, že současná koalice získá pohodlnou většinou 27 křesel v 45členném zastupitelstvu a že tedy nejspíš budou chtít všechny strany ve spolupráci pokračovat.

Do zastupitelstva se dostali také Piráti, ti budou také v opozici. Hejtman Netolický nicméně řekl, že s nimi chtějí spolupracovat a věří, že najdou společná témata.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související