Hejtmanem Pardubického kraje je potřetí Martin Netolický

27. říjen 2020 08:10

V čele Pardubického kraje pokračuje sociálnědemokratický hejtman Martin Netolický, tentokrát zvolený za hnutí 3PK. Rozhodli o tom včera zastupitelé na ustavující schůzi. Stejně tak zvolili i náměstky hejtmana a ostatní radní.

Pro zvolení Netolického bylo 27 ze 45 zastupitelů, což přesně odpovídá počtu mandátů krajské koalice. Přestože bylo tedy hlasování tajné, dá se rozložení hlasů lehce odhadnout.

Martin Netolický tedy zůstává hejtmanem Pardubického kraje a začíná tak svoje třetí období v čele našeho regionu. Ve funkci je od roku 2012.

Volbě náměstků hejtmana předcházela poměrně vzrušená diskuze a vypadá to, že už to nebude mít krajská koalice tak jednoduché jako poslední čtyři roky. Opoziční hnutí ANO a Česká pirátská strana kladli kandidátům na náměstky hejtmana řadu občas i nepříjemných otázek. Nakonec ale na pozice náměstků byli zvolení Michal Kortyš za koalici ODS a TOP-09, Michaela Matoušková za hnutí STAN a Roman Línek za Koalici pro Pardubický kraj.

Překonat pandemii

Staronová krajská koalice se nejdřív zaměří na pandemii nemoci covid-19 a její dopady. Řekl to i hejtman Martin Netolický: „Zaprvé ta zdravotní stránka, aby se nám nesesypal zdravotní systém v Pardubickém kraji. A potom je to ekonomická stránka. Ta možná bude ještě náročnější. Bezesporu rok 2021 a 2022 budou velmi složité na sestavení rozpočtu.“

Prioritu budou mít také dlouhodobé projekty třeba ve zdravotnictví - což je stavba centrálních příjmů v Ústí nad Orlicí a Pardubicích, nemocnice následné péče v Moravské Třebové a tak dále. Současná koalice to opakovala pořád, že chce pokračovat v agendě, kterou začala v minulém období.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související