Hermelínový špíz se slaninou. Užijte si objevování nových receptů, tento si určitě zamilujete
Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra Camembert.
O oblibě sýrů Camembert věděla po 1. světové válce tehdejší generace českých sýrařů, díky které vznikl „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v mlékárenském družstvu v Hesově u Přibyslavi.
Protože byla značka Camembert patentově chráněná, přišel Ing. Josef Hojdar s názvem Hermelín. Jméno bylo vybráno s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů.
Suroviny:
Hermelín, žampióny, červená paprika, žlutá paprika, zelená paprika, cibule, anglická slanina, olej, sůl, pepř, med, sójová omáčka, grilovací koření
Postup:
Papriky si nakrájíme na kostičky asi 2cm velké, cibuli rozkrojíme na polovinu a rozdělíme od sebe jednotlivé vrstvy. Žampiony necháme vcelku, můžeme překrojit na půl. Do dvou plátků slaniny pečlivě zabalíme kostičku hermelínu. A napichujeme na špejli, začneme paprikou, žampionem, „lodičkou“ z cibule, do které položíme hermelín obalený ve slanině a druhou lodičkou z cibule uzavřeme. Stáhneme k sobě, aby se nám slanina na grilu nerozmotávala. No a postup opakujeme. Poté si smícháme v misce 2 lžíce oleje se solí, grilovacím kořením, medem, pepřem, sójovou omáčkou a špízy touto směsí potřeme. Necháme chvilku odpočinout a můžeme s nimi na gril.
Recept na špíz je těžké napsat. Spíš je lepší zaměřit se na různé zajímavé a chuťově bohaté kombinace. Protože více než recept, chce grilování špízů nápad.
Zajímavé je, když pozvete větší skupinku lidí a chcete grilovat, nachystat do jednotlivých misek různé suroviny, už nakrájené na kousky. A každý si svůj špíz zkombinuje sám.
Související
-
Omrzel vás řízek nebo plátky? Tak si udělejte kuřecí špíz s bramborami a určitě nebudete litovat
Skvělé špízy plné chutí a vůní jsou nejen krásné na pohled, ale především jsou moc dobré. Maso na špízu k létu neodmyslitelně patří. Stejně můžete připravit i zeleninu.
-
Balkánský špíz (od Blanky z Broumovska)
Ingredience: 600 g vepřového masa z kýty, 4 velké cibule, 1/2 lžíce másla, 200 g nakládaných okurek, 100 g nakládaných feferonek, 1 lžíce oleje, sůl, mletá paprika,...
-
Trik na snadné sundávání masa ze špízu. Aby vám neběhalo po...
Trik na snadné sundávání masa ze špízu, aby zůstalo jen na talíři. Vyzkoušejte univerzální tvarohové těsto. Kdy je ta správná doba pro výsadbu brambor? Finta na pří...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.