Hermelínový špíz se slaninou. Užijte si objevování nových receptů, tento si určitě zamilujete

Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra Camembert.

O oblibě sýrů Camembert věděla po 1. světové válce tehdejší generace českých sýrařů, díky které vznikl „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v mlékárenském družstvu v Hesově u Přibyslavi.

Protože byla značka Camembert patentově chráněná, přišel Ing. Josef Hojdar s názvem Hermelín. Jméno bylo vybráno s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů.

Suroviny:
Hermelín, žampióny, červená paprika, žlutá paprika, zelená paprika, cibule, anglická slanina, olej, sůl, pepř, med, sójová omáčka, grilovací koření

Postup:
Papriky si nakrájíme na kostičky asi 2cm velké, cibuli rozkrojíme na polovinu a rozdělíme od sebe jednotlivé vrstvy. Žampiony necháme vcelku, můžeme překrojit na půl. Do dvou plátků slaniny pečlivě zabalíme kostičku hermelínu. A napichujeme na špejli, začneme paprikou, žampionem, „lodičkou“ z cibule, do které položíme hermelín obalený ve slanině a druhou lodičkou z cibule uzavřeme. Stáhneme k sobě, aby se nám slanina na grilu nerozmotávala. No a postup opakujeme. Poté si smícháme v misce 2 lžíce oleje se solí, grilovacím kořením, medem, pepřem, sójovou omáčkou a špízy touto směsí potřeme. Necháme chvilku odpočinout a můžeme s nimi na gril.

Recept na špíz je těžké napsat. Spíš je lepší zaměřit se na různé zajímavé a chuťově bohaté kombinace. Protože více než recept, chce grilování špízů nápad.

Ovoce, ovocný špíz, zdravá strava, dieta, veselé jídlo, party, občerstvení, svačina

Zajímavé je, když pozvete větší skupinku lidí a chcete grilovat, nachystat do jednotlivých misek různé suroviny, už nakrájené na kousky. A každý si svůj špíz zkombinuje sám.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.