Historické domy na svitavském náměstí Míru ztrácejí omítku, části okapů i dlažby

17. únor 2017

Svitavské náměstí chátrá. Před dvaceti lety patřilo k nejhezčím a nejupravenějším u nás. Za příkladnou obnovu získalo dokonce několik ocenění. Dnes jsou některé staré domy oprýskané a hyzdí celkový vzhled půl kilometru dlouhého náměstí. Vlastníci budov se do oprav nehrnou.

Na první pohled je vidět, že vzhled domů není takový, že by si zasloužily ocenění. Některé hyzdí padající omítka, jinde jsou děravé okapy a dlažba by také potřebovala opravit.

„Největším problém na náměstí jsou pilířky na podloubí, protože vzlínající voda dělá hlavně po zimě neplechu,“ říká vedoucí odboru kultury Jiří Petr.

Podle něj se město snaží své domy opravovat: „Vytvořili jsme systém podpory i vlastníků jiných domů, ale zatím se to s velkou odezvou nesetkává. Část problémů vidíme i v tom, že téměř polovina vlastníků domů je mimosvitavských, tudíž nemají bezprostřední informace o stavu svých domů.“

Historické domy na náměstí ve Svitavách chátrají

Město vyzývá tyto vlastníky, aby se o svůj majetek starali. „V nejhorším případě může nastat i stavební řízení, kdy město na své náklady provede opravu, pak lze soudně vymáhat utracené peníze na vlastníkovi,“ dodal Jiří Petr.

Také kolemjdoucí nejsou spokojeni se stavem domů na náměstí. „Celé náměstí se mi líbí. Trochu mě mrzí to, jak v tuto chvíli vypadá, zejména vyprázdněné, vylidněné obchůdky. Co se týče budov, pilířů a podobně, tak nevypadají moc pěkně. Je vidět, že je to oprýskané. Snahou města by mělo být, aby náměstí vypadalo reprezentativně,“ říká Karel Vomáčka.

Z 86 domů na náměstí Míru vlastní město 14

Jiří Petr přibližuje, jaká radnice připravuje opatření, aby se vzhled náměstí Míru zlepšil: „Funguje Fond regenerace památek města Svitavy, ze kterého přispíváme vlastníkům nemovitostí na náměstí a v přilehlých ulicích. Jinak pro vlastníky máme připraven stavebně technický průzkum jejich budov, který jim dáváme k dispozici jako podklad pro přípravu jejich oprav.“

autor: PAV
Spustit audio