Hlinsko chce ještě letos stavět terminál za 50 milionů. Rozhodne dotace

3. červenec 2018 07:30

Nové zastávky, čekárny i velké parkoviště. Tak by měl vypadat nový dopravní terminál v Hlinsku. Jestli se bude stavět, nebo ne, to ještě radnice neví. Pořád čeká na verdikt, jak dopadla žádost o dotaci. Bez evropských peněz si město terminál za desítky milionů korun dovolit nemůže.

Radnice chce terminálem vyřešit dopravní zmatek v blízkosti železničního a autobusového nádraží. Teď je tam situace dost nepřehledná, jsou tam problémy s parkováním a někteří řidiči nechávají stát auta tam, kde blokují výjezd, nebo stojí na nezpevněných plochách. Terminál by znamenal nové autobusové nádraží nedaleko od stávajících zastávek, v plánu je nová čekárna pro cestující a hlavně parkoviště s kapacitou 80 míst.

Podle hlineckého nezávislého starosty Miroslava Krčila je šance na evropské dotace slušná. Hlinsko prošlo prvním velkým sítem, kdy se žádosti hodnotí a bodují. Radní za ANO jsou ještě optimističtější a na sociální síti zveřejnili prohlášení, podle kterého Hlinsko skutečně uspělo a evropské peníze na stavbu získá. Jenže zatím je to jen neoficiální informace.

Stavba by mohla začít už brzy. Hlinsko už má všechny papírové přípravy za sebou, město získalo stavební povolení a má i vybranou firmu, která by měla terminál stavět, popsal současný stav starosta Miroslav Krčil.

„Počítáme s tím, že začneme letos, protože jsme připraveni, máme vybranou dodavatelskou firmu a opravdu čekáme jenom na poslední papír, který nám řekne, že jsme obdrželi dotaci.“

A ten poslední papír bude zásadní. Stavba je spočítaná skoro na padesát milionů korun, ze svého by Hlinsko mělo platit šest milionů, zbytek chce uhradit právě z případné dotace.

Spustit audio