Hloh na srdce, pampeliška na pleť. Vyzkoušejte naše recepty

29. duben 2019

Bylinkářka Radka Svatošová se každý měsíc přichází podělit s rozhlasovými posluchači o své speciální zdravé recepty, které vycházejí z přírody. V těchto dnech začíná kvést hloh. A jeho květy jsou pravým pokladem pro srdce. V lidovém léčitelství se používají v přípravcích proti nespavosti, předrážděnosti, na snížení vysokého krevního tlaku, na bušení srdce, arytmie, a podobně.

Vyzkoušejte například čaj z hlohu, který má uklidňující účinek na nervovou soustavu. Stačí pár čerstvých květů zalít horkou vodou a nechat chvíli vyluhovat. Jednoduchá je i hlohová tinktura na podporu činnosti srdce.

Tinktura z hlohu na podporu srdce

Květy a mladé lístky hlohu zalijeme bílým alkoholem, nejlépe vodkou nebo slivovicí. Necháme čtyři až pět týdnů macerovat. Potom přecedíme a užíváme dvacet kapek třikrát denně.

Neobyčejná pampeliška

Pampeliška je léčivá celá. Z kořenů a listů se dělá čaj na očistu organismu. Používá se při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, pozitivní účiny má na trávicí soustavu. Z květů můžete vyzkoušet pampeliškový med nebo olej. Olej působí blahodárně na pokožku celého těla. A není složité si ho vyrobit.

Pampelišky, květiny, jaro, věnec, louka

Pampeliškový olej

Hrst květů necháme zavadnout asi dva až tři dny. Pak je zalijeme kvalitním rostlinným – za studena lisovaným olejem – například mandlovým nebo slunečnicovým. Necháme macerovat dva až tři týdny za oknem na slunci, potom přecedíme a uchováváme v temnu a chladu.

Olej můžete použít na obličej i celé tělo. Když přidáte lžičku olejového macerátu do zcukernatělého medu, připravíte si pleťový peeling.

Pampeliškový med za studena

Za slunečného dne natrháme květy pampelišky. Potom do sklenice střídavě vkládáme cukr a květy, na které můžeme položit dva plátky citronu a zasypat stejnou vrstvou cukru. Každou vrstvu důkladně upěchujeme. Takto pokračujeme, až je sklenice plná. Končí se cukrovou vrstvou.

Sklenici uzavřeme a necháme na slunečném okně dva a ž tři týdny, klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin. Když je proces u konce, přecedíme vše přes vyvařenou utěrku, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu.

Spustit audio

Související