Hluk, nedopalky, střepy. Obyvatelům Štrossovy ulice v Pardubicích vadí noční pijáci

24. září 2018 10:30

Někteří obyvatelé pardubické Štrossovy ulice si stěžují na hluk z tamních barů, sepsali i petici, kterou poslali na radnici. Chtějí další regulaci a omezení provozní doby, aby je v noci nerušili návštěvníci těchto provozoven.

Radnice právě na základě žádostí občanů ve Štrossově ulici omezila vyhláškou provozní dobu barů tak, že musí mít v noci od 3:00 do 6:00 do rána zavřeno. Nařízení začalo platit 1. července a jak řekl ředitel městské policie Rostislav Hübl, hned první den platnosti sám obešel provozovatele barů v ulici a upozornil je na to, že opravdu musí ve tři hodiny zavřít.

Zavřít bar. I s hosty uvnitř

To podle jeho slov sice udělali, ale hosty nechali uvnitř, a v šest hodin zase odemkli. Po následných stížnostech lidí a kontrolách strážníků se ale situace zklidnila a provozovatelé vyhlášku dodržují.

Hlinsko povolí přiškrcenou otevírací dobu nočních podniků

02107038.jpeg

Restaurace v Hlinsku budou moct být otevřené o hodinu déle. Ale jen některé dny. Od jara provozní dobu reguluje vyhláška. Hlinečtí zastupitelé ale odhlasovali novou verzi, která původní podmínky mění.

Místním ale jednak vadí nepořádek na chodnících, nedopalky, odpadky a rozbité lahve, a pak také to, že se návštěvníci barů hlavně o víkendech po zavření provozovny často jen přesunou na ulici, kde pokračují v pití.

Potvrdil to i ředitel městské policie Rostislav Hübl: „Provozovny zavírají skutečně ve tři hodiny, dodržují to, žádné osoby se tam nezamykají. A provozovna otevírá tak, jak jí to umožňuje zákon, v šest hodin ráno. Je logické, že občané, kteří mají potřebu si jít ještě ráno někde sednout, se tam kolem půl šesté začínají srocovat a čekají, až se bary otevřou. Z pohledu občanů z ulice Štrossova, ta vyhláška nesplnila jejich očekávání.“

Petičníci chtějí, aby provoz v barech končil v 23:00, toho ale zřejmě nedosáhnou. Město nemůže úplně omezovat podnikatele. Reálnější je, že se vyhláškou posune otevírací doba z 6:00 ráno například na 10:00, aby návštěvníci neměli motivaci čekat, až bar zase otevře. To ale bude téma až pro nové zastupitele po říjnových volbách, a také musí vyhlášku odsouhlasit ministerstvo vnitra.

Spustit audio

Související