Hodí? Nehodí! Disky se v chrudimském Městském parku házet nebudou

11. prosinec 2020 14:05

Discgolf je v Česku ještě pořád poměrně nová aktivita. Hřiště, kde se hráči snaží diskem trefit koš, už ale najdete třeba v Seči nebo v Hrochově Týnci. Další mělo být v Městském parku v Chrudimi. O přípravu se postaral soukromý spolek, který ale se svým plánem neuspěl. Podle většiny chrudimských zastupitelů se totiž disky do parku nehodí.

„Především jsem velmi zklamaná, protože jsem do toho dala neuvěřitelné množství energie, snažila jsem se, aby veškeré moje důvody byly podložené, aby to nebylo střílení od stolu a ta práce bohužel mi přijde, že byla k ničemu,“ říká jednatelka spolku Discgolf Chrudim Tereza Sommersová, která pracovala na přípravě hřiště dva roky. Narazila ale na silný odpor. Převážily obavy, že by sportovní aktivita mohla omezit běžné uživatele parku.

Hřiště zdarma? Nechceme

„Jako botanička bych vám měla říct, že se nejvíc bojím toho, že při hodu disky budou poškozovány třeba výhonky stromů, bude tady samozřejmě větší sešlap. Ale já osobně se teď nejvíc obávám střetu s lidmi, kteří ten park užívají a jsou zvyklí, že park jim slouží k oddechu,“ upozorňovala před časem botanička Naďa Gutzerová. A podobně reagovala i většina chrudimských zastupitelů. Město by přitom hřiště nestálo vůbec nic. Peníze na vybavení spolek sehnal od sponzorů a dárců.

Discgolfové hřiště v Teplicích

„Je potřeba podotknout, že město Chrudim by to nestálo ani korunu, všechno věnuje spolek,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO). Podle něj stopka pro park ještě není definitivní. Chce pokračovat v hledání jiného místa, kde by hřiště takové vášně nebudilo. Jenže Tereza Sommersová si není jistá, jestli vůbec nějaká další možnost je. „Za mě je to místo ideální. Čím hezčí místo, tím větší možnost, že to přiláká víc mladých lidí, kteří si do parku chodí maximálně zakouřit.“ Neuspěla ani s kompromisním řešením - otevřít hřiště na rok, a pak vyhodnotit plusy a mínusy.

Spustit audio

Související