Hokejový svaz chce v 17 městech postavit malé zimní stadiony

11. srpen 2017

Český svaz ledního hokeje (ČSLH) má ambiciózní plán, jak zvýšit počet mladých hokejistů. Vytipoval 17 měst po celé České republice, kde by podle něj mohly vzniknout malé nízkonákladové stadiony.

Sloužily by veřejnosti, nižším hokejovým ligám a samozřejmě i mládežnickému hokeji. Dvě ze zamýšlených měst leží i na území Pardubického kraje.

Týká se to Žamberka a Heřmanova Městce a nemá se jednat o žádné velké haly pro tisíce diváků. Mají to být malé haly, které ale mají vyhovující rozměry plochy, zázemí atd. ČSLH už má zpracovaný univerzální projekt, který městům nabízí, aby nemusela sama hledat a platit projektanty, architekty a tak dále.

Dobrý nápad. Ale jde o peníze

Radnice v Heřamanově Městci se k návrhu nestaví odmítavě. Zatím ale není nic rozhodnuté - město sice už několikrát jednalo se svazem, ale žádné konkrétní kroky zatím nepodniklo. Musí se totiž vyřešit například financování projektu. Svaz totiž počítá s tím, že nabídne městům projekt na nízkoúdržbový stadion, ale stavbu (zhruba 60 milionů) i provoz (asi 3 miliony ročně) pak bude platit město.

Pokračuje heřmanoměstecký starosta Josef Kozel ze sdružení Živé město. „Nechci říkat ani ano ani ne. Rozhodně mě těší, že ČSLH uvažuje o možné podpoře výstavby v našem městě. Není ale vyjasněna forma financování, způsoby používání, následného provozu. V tuto chvíli je to pro nás ještě předčasná otázka.“

Projekt malého zimního stadionu

Žádný termín v současné době stanoven není a zatím ani jasné, jestli se vůbec stavět bude. Heřmanův Městec sice plánuje stavbu dalších městských sportovišť, ke kterým by se i zimní stadion hodil, ale rozhodně to není otázka měsíce nebo roku. Všechno je jen ve fázi vize a plánování. Záměr navíc brzdí i dotační aféra na ministerstvu školství, takže celý projekt teď de facto stojí.

Ledu i mladých hokejistů je málo

Aby bylo víc mladých hokejistů a aby pak bylo z čeho vybírat do seniorských mužstev. Navíc v porovnání s jinými hokejovými zeměmi je u nás ledových ploch málo, říká mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. „Švédsko má zhruba stejně obyvatel jako my, Finsko je poloviční a přesto mají dvakrát až třikrát více zimních stadionů, než je u nás. A to se nesrovnáváme se zámořím, kde například jenom v Torontu je víc zimních stadionů než v celé České republice.“

autor: zen
Spustit audio