Holdujete české kuchyni? Už jste slyšeli o bolehošťském závitku? Vyzkoušejte, nebudete litovat

Závitek nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor, kde se vyrábí kysané zelí. Nakládané krouhané zelí je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků. Kolem sta let se už v Bolehošti a okolí pěstuje kruhárenské zelí a vyrábí kysané zelí.

Kysané zelí, to je přímo vitamínová bomba. Díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné má ještě vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí už při množství 200 granů pokryje potřebu denní dávky vitamínu C.

Základem dobrého kysaného zelí je použít takzvanou kruhárenskou odrůdu! Takové zelí má dostatek cukru a dobře kvasí. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší! Stačí přidat kmín a sůl (asi 2 procenta).

Suroviny:
500 g vepřové kýty bez kosti, 200 g slaniny, 200 g kysaného zelí, 2 hrsti sušených hub, 1 cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, 300 ml hovězího vývaru, hladká mouka, sůl, pepř
Postup:
Sušené houby dejte do misky a spařte je horkou vodou. Po 10 minutách sceďte a nechte okapat.
Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na oleji spolu s nadrobno nakrájenou slaninou.
Do pánve přidejte překrájené a propláchnuté zelí, polovinu hub a utřený česnek. Za stálého míchání opékejte asi 5 minut. Osolte a opepřete. Z vepřové kýty nakrájejte přes vlákno plátky, naklepejte je dotenka a osolte.
Na každý dejte část směsi, zabalte, spíchněte párátkem a obalte v mouce.
Závitky vyskládejte do zapékací misky a při 170 °C pečte.
Pak závitky vyndejte z misky, výpek zaprašte moukou, krátce osmažte, zalijte vývarem a povařte do mírného zhoustnutí. Přidejte zbylé houby a dochuťte soli a pepřem.

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny.

Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Plněné závitky (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.