Holice: Hasiči míří do Polska i na Slovensko

13. listopad 2015

A naopak. Na letošní oslavy 140. výročí založení sboru pozvali holičtí dobrovolní hasiči i své zahraniční kolegy. Na náměstí T. G. Masaryka v Holicích se sešli členové více než dvacítky hasičských sborů.

Sbor dobrovolných hasičů Holice je požární jednotkou JPO III. Od roku 1967 je sbor určený jako výjezdová jednotka, která úzce spolupracuje s profesionálním sborem z Pardubic. S Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje a Policii České republiky mají v Holicích dokonce stejné sídlo. V březnu letošního roku udělilo okresní sdružení hasičů holickým dobrovolným hasičům medaili Za příkladnou práci - za aktivní činnost při rozvoji dobrovolných hasičů.

Letos měli, hlavně kvůli horkému létu, hasiči z Holic plné ruce práce. Zasahovali u desítky požárů, například polního porostu v obci Horní Roveň nebo lesa u obce Hrachoviště. Nechyběli u požáru skladové budovy zemědělského družstva ve Chvojenci a pomáhali při dopravních nehodách. Velice často pak lidé letos hasiče volali k likvidaci bodavého hmyzu. Celkem v roce 2015 vyjížděli dobrovolní hasiči téměř padesátkrát.

Velkolepá oslava sto čtyřiceti let sboru

Své výročí holičtí hasiči oslavili v září. Slavnostní nástup hasičů na náměstí T. G. Masaryka se podobal ceremoniálům, tak jak je známe z olympijských her.


SDH Holice
Počet obyvatel obce: 6450
Počet členů: 71 (35 mužů, 10 žen, 26 dětí)
Rok založení SDH: 1875
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO: III

Nechyběl alegorický vůz s trakařovou ruční historickou stříkačkou a hasičkami v nejrůznějších uniformách. Na oslavy přijeli hasiči z třiadvaceti hasičských jednotek z Česka, Slovenska a Polska.

Holičtí hasiči totiž navázali přátelství se svými kolegy z partnerských měst, slovenského Medzeva a polského Kadlubu, a často se navštěvují.

„Holice nejsou žádný slepice“

Tak zní slogan hasičského družstva mladších žáků. Tenhle popěvek provází snad každé jejich závody. Poprvé bylo družstvo mladých hasičů založené už v 50. letech minulého století. V letech osmdesátých měl velké úspěchy hlavně mládežnický oddíl s názvem Skupina Dr. Emila Holuba. V současné době má SDH Holice tři družstva dětí a mládeže včetně přípravky těch nejmenších.

Děti z družstva mladších žáků si na velké zásahové helmy musí ještě chvíli počkat

Raketový start

Družstvo žen při SDH Holice, které soutěží v požárním útoku, bylo založené teprve v červnu 2013, a to díky trojici hasiček - Sabině Marvanové, Janě Markové a Marii Bártové. Spolu s dalšími kolegyněmi začaly na letišti ve Starých Holicích hned trénovat. Už o prázdninách se družstvo vydalo na závody do okolí Holic a tým se rozrostl.

V roce 2014 se hasičky účastnily celé řady memoriálů, série závodů Big Shock Cup (celkové 2. místo) a Ligy pardubického okresu (celkové 6. místo). Celý rok 2015 se vlastně odehrával také ve znamení požárního útoku. Holické hasičky totiž objely na čtyři desítky závodů a posbíraly několik vítězství, a to nejen na memoriálech, ale například i na květnovém okresním kole v požárním útoku v Pardubicích.

Požár domu v Lukovně 31. 8. 2009

Čestný hasič Emil Holub

U počátků historie Sboru dobrovolných hasičů v Holicích stála Tělocvičná jednota Sokol. Na valné hromadě 9. května 1875 přijala návrh na vytvoření sboru a o rok později už proběhlo první veřejné cvičení. V září 1879 byl jmenován prvním čestným členem sboru holický rodák, africký cestovatel Dr. Emil Holub. V tu dobu se proslavil také kapelník Čeněk Holub skladbou „Hasičský pochod“, která byla “příznivě souzena“ samotným Bedřichem Smetanou.

V roce 1880 se členové sboru účastnili v Pardubicích uvítání císaře Františka Josefa a v listopadu téhož roku přivítali na návštěvě v Holicích cestovatele Emila Holuba. O dvanáct let později se za ním hasiči vydali do Prahy, aby se podívali na otevření jeho jihoafrické výstavy v Náprstkově muzeu. Holičtí hasiči nechyběli ani na pohřbu Dr. Emila Holuba ve Vídni v roce 1902.

Dobrovolné hasiče z Holic můžete až do pátku 20. listopadu 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI HOLICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.