Holice slaví 100 let republiky. Místo pomníku vysadí alej

2. únor 2018 15:50

Vysazením aleje oslaví letošní 100. výročí založení Československa město Holice. Původní návrh na vybudování kovové plastiky zastupitelé vloni smetli ze stolu, a tak místo uměleckého díla budou kulaté výročí připomínat nově vysazené lípy.

Návrh plastiky vzešel od lidí z městské kulturní komise, mělo jít o kovově skleněnou skulpturu znázorňující dva kmeny společného stromu Čechů a Slováků, stát měla v centru Holic a byl to autorský návrh holického sochaře Františka Juračky. Městu se ale nezdála cena (asi půl milionu korun) nejasnosti byly podle starosty Ladislava Effenberka z ČSSD taky kolem umístění pomníku.

Sto stromů se nevejde 

Památnou alej bude tvořit celkem 30 mladých stromů, budou to lípy jako symbol naší státnosti, a stromořadí vznikne podél cyklostezky z Holic na Ostřetín. Původně bylo podle starosty Effenberka v plánu, že by stromů byla rovná stovka, ve městě ale není dostatek vhodných pozemků.

S vysazováním by měli pomoct taky školáci a studenti gymnázia a střední automobilní školy. Sázení lipové aleje je zatím plánované na dny těsně před státním svátkem 28. října. Náklady město odhaduje na 100 tisíc korun, bude ale ještě potřebovat souhlas vlastníků pozemků, kde alej vznikne.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio