Holky, jdeme na golf! Tenhle sport vás může pohltit i v důchodu

2. květen 2019

Golf dokáže člověka pohltit. Život si bez něj už neumí představit golfistky Věra Dvořáková a Marcela Richterová, které jsme pozvali do rozhlasové Radioporadny.

Paní Věra pod vánočním stromkem objevila před třinácti lety obálku, ve které byla pozvánka na golfovou školu. Její tři děti se tak postaraly o budoucnost své maminky, kterou golf uchvátil a udržuje ji ve výborné kondici, i když se blíží sedmdesátka.

Čtyři kamarádky se každý týden ve středu scházejí na golfovém hřišti. Jsou v důchodu, takže si mohou vybrat dobu, kdy je tam míň lidí. Příjemně se pobaví a zároveň se projdou na čerstvém vzduchu. „Když si zahrajete devět jamek, ujdete čtyři až pět kilometrů a hra trvá minimálně dvě hodiny. Osmnáctijamkové hřiště je větší, tam je to na delší dobu,“ vysvětluje paní Věra.

Berounský golfový areál slaví první výročí, jeho problémy jsou už minulostí

Pokud byste to chtěli vyzkoušet, musíte se zaregistrovat na daném golfovém hřišti. A stanete se členy golfového svazu. Zaplatíte členský příspěvek a můžete tam pak po celý rok hrát. Mnoho hřišť pro budoucí golfisty připravuje zkušební hodiny. Když to začátečníka zaujme, může zažádat o vstup. 

„Je to sport, který miluju, moc ráda chodím hrát a užívám si to. Je to levnější sport, než lyžování. Jednou si koupíte hole, vstup na vybrané golfové hřiště, a můžete hrát kdykoliv po celý rok,“ pochvaluje si Marcela Richterová tento sport. Marcela je sportovní typ, ráda lyžuje, myslela si, že golf pro ni nebude dostatečně atraktivní a rychlý. Nakonec ale vyzkoušela a po čtrnácti letech nedá na golf dopustit.

Co všechno se může při golfu stát

Cílem hry je na nejmenší počet ran dostat míček z odpaliště do jamky. Golfistky jsou soutěživé a v zápalu boje někdy ještě chybují. Paní Věra se smíchem přiznává:

„Největší chybou je zvedání hlavy. I já se ještě občas podívám za míčkem, neudržím hlavu správným směrem, tím špatně pohnu tělem a míček neletí dopředu, ale do strany. V horším případě můžete strefit někoho do hlavy. A míčky jsou velmi tvrdé. Kolega se strefil při odpalu do stromu, míček se mu vrátil a přímo mezi oči. Přežil to! Naučit se správný golfový postoj a švih, to trvá několik let,“ doplňuje Věra Dvořáková.

Spustit audio

Související

  • Golf můžete hrát v každém věku

    Už Římané se strefovali do míčku. V Česku je základna amatérů golfistů poměrně veliká. V republice najdete okolo 100 hřišť. Dříve se vybavení vozilo z ciziny. Dnes ...