Horkovod pro Pardubice, Chrudim a Hradec Králové má poruchu. Bez tepla je až 63 tisíc domácností

19. leden 2023 09:20, aktualizováno

Kvůli havárii horkovodu byla ve čtvrtek ráno přerušená dodávka tepla do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Elektrárny Opatovice pracují na odstranění závad. Firma pracuje na spuštění náhradních zdrojů.

Na hlavních napáječích, které vedou do Hradce Králové a Pardubic, technici časně ráno objevili netěsnosti. Jsou asi na čtyřech místech. “Je snaha vrátit tlak do celé sítě, abychom mohli najet na záložní zdroje. Zákazníci poruchu pocítí hlavně v dodávkách teplé vody,” řekla mluvčí firma Hana Počtová.

Radiátory jsou podle mluvčí nahřáté, v dodávkách tepla by tak lidé poruchu nejspíš pocítit neměli, dodala. Jak dlouho bude oprava trvat, nedovedla mluvčí odhadnout, čeká na informace od techniků.

Desítky tisíc domácností bez tepla

Elektrárna zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a přilehlých obcí, což je kolem 63 000 domácností a také řada institucí jako nemocnice, školy a podniky.

V ranních hodinách byla silnice mezi Hrobicemi a Hradištěm na Písku kvůli masivnímu úniku páry neprůjezdná. Potrubí vede v těchto místech v bezprostřední blízkosti silnice.

Podle informací hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (10:35) už technici elektrárny lokalizovali všechny netěsnosti a pracují na odstranění závad.

Půl hodiny před čtvrtečním polednem elektrárna informovala prostřednictvím ČTK o tom, že zprovoznila záložní zdroje. V noci na pátek se potom rozběhly standardní dodávky tepla. Podle mluvčí elektrárny v některých místech ještě v průběhu pátečního rána může být nižší teplota otopné i teplé vody. Situace by se ale měla rychle zlepšovat.

autoři: kop , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související