Horská lyžařská střediska v Pardubickém kraji mají sněhu dostatek

12. leden 2018 10:00

Díky sněžení v posledních dnech mají horská lyžařská střediska v Pardubickém kraji sněhu dostatek.

V provozu je většina sjezdovek, postupně by se mohly otevřít i další. Například v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem je v provozu 6,8 z 9,3 kilometru sjezdových tratí, řekl ČTK jednatel společnosti Sněžník Martin Palán.

"Oblevě se nám daří odolávat. Ve středu připadlo v horních partiích nějakých 20 centimetrů přírodního sněhu, takže jedeme v nezměněné podobě skoro celý areál," uvedl Palán. Zavřené jsou jen vedlejší tratě Malý slon a Sněžník A.

Nový sníh i na Bukové hoře

Sníh připadl i na Bukové hoře na Orlickoústecku. Lyžuje se na Mlýnické sjezdovce na straně Červené Vody, na čenkovické straně jsou otevřené sjezdovky Třebovská a Svitavská.

Králický Sněžník čeká úklid. Zmizet mají trosky po Lichtenštejnské chatě

Pohled z vrcholu hory Králický Sněžník, ostře špičatý je Klepáč s rozhlednou, sedlovitá hora na pozadí je Suchý vrch

Tuny odpadu hyzdí vrcholek desítky let. Odvoz sutin ale nebude jednoduchý. Technika se totiž na nejvyšší místo Pardubického kraje nejspíš nedostane.

Sjízdné je i propojení obou stran Bukové hory, na svazích leží 20 až 50 centimetrů sněhu. "Jsou avizované mrazy, takže doufáme, že budeme zasněžovat," řekl ČTK mluvčí Skiresortu Buková hora Petr Toman.

V níže položených oblastech je v provozu pouze středisko v Hlinsku na Chrudimsku. Pro lyžaře je otevřená malá sjezdovka a dětský svah. Ostatní areály zatím čekají na mrazy potřebné pro zasněžování nebo na přírodní sníh.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio