Horští pastevci v Krkonoších přesouvají před zimou svá stáda do údolí. Pomáhají jim cvičení psi

20. říjen 2020 09:35

Horští pastevci začali z krkonošských luk nahánět ovce a další zvířata dolů do údolí. Stihnout to musí, než dorazí zima. Letos byla zvířata na loukách o měsíc déle než loni a to díky příznivému počasí a dostatku trávy. Na horské pastviny se vrátí znovu na jaře.

Čtěte také

Stohlavému stádu hospodář Jirun právě otevřel ohradník. Nad špindlerovskou přehradnou se ovce pásly déle než loni.

„Ač se lidem zdálo, že hodně pršelo, tak pro nás to samozřejmě bylo dobře, protože narostlo hodně trávy. Takže pastva potom trvala o něco déle, což je pro nás lepší," říká majitelka ovcí Pavlína Aerts.

Cílem je dostat stádo z pastviny dolů. Bez pracovního psa by se neobešli.
„Jdeme, jdeme, holky pojďte. Pes poslouchá různé povely. Buď, že má stádo oběhnout zleva nebo zprava. Nebo, že má do něj trošku zatlačit. Když je to nutné, tak do nich i trošku štípnout. Nebo jen stát, koukat a stádo hlídat."

Horští pastevci v Krkonoších přesouvají před zimou svá stáda do údolí

Pes žene psi lesní cestou, mají před sebou hlavní silnice. Je potřeba řídit dopravu. Zastavit valící se stádo by bylo problematické.
„Úplně se zastavit zvířata nechtějí."

Čtěte také

Teď žene pes stádo k připravené provizorní ohradě. Tam je zapotřebí ovce rozdělit do menších skupinek.
„Musíme je rozdělit tak, aby se vešly do přívěsu. Protože když potom vidí přívěs, tak by tam chtěly jít hned všechny. Skáčou ven a bylo by to složité."

Počty zvířat, které spásají krkonošské louky, se v posledních letech zvyšují.

„Ovcí jsme měli letos zhruba necelých 1 900. Krav a skotu asi 270 kusů. Plus ještě nějaké koně a další zvířata," říká pracovnice Krkonošského národního parku Hana Šimonová.

Zvířata spásají hlavně louky, kam se nedostane technika.

Spustit audio

Související