Hospodu ve Veselí zachránila obec. Registrační pokladnu koupila ze svého

19. prosinec 2016

Některé vesnické hospody v poslední době kvůli elektronické evidenci tržeb ukončily provoz. Hrozilo to i té v obci Veselí na Pardubicku. Nakonec jí ale pomohla radnice, a tak hospoda funguje pro pár obyvatel i nadále.

„Jestli bych tady měsíc dělal teď v zimě pro nic za nic pro jakousi pokladničku pro kohosi do kapsy, tak by mě to z principu štvalo,“ říká Ondřej Ais, který v obci s 350 obyvateli provozuje malou hospodu.

Pořízení nové pokladny by ho přitom stálo možná i víc než polovinu měsíčního výdělku. „Určitě na tom peníze nevydělávám, osobní život z toho jde do kopru, ale výdělek je takový, jaký je, dejme tomu do 20 tisíc v létě, ale teďka ani ne 10 tisíc,“ dodává hospodský Ondřej Ais s tím, že některé dny otevírá jen pro osm štamgastů.

Veselská hospoda sídlí v obecních prostorách, i proto se radnice rozhodla pomoci. Novou pokladnu pořídila jako součást vybavení budovy.

Čtěte také

„Pokladna je inventář obce a koupili jsme ji proto, že kdyby se změnil hostinský, tak aby s tím neměl problémy,“ říká nezávislý starosta Oldřich Valenta.

Hospodu si místní obyvatelé vybudovali svépomocí asi před dvaceti lety. Nikdo tak podle starosty nechce, aby se skončila. „Do té hospody, kterou tady máme, ne že by chodilo moc lidí, jsme malá obec, tržby tam jsou strašně malé. Chceme tak hospodu podpořit. Byli bychom neradi, kdyby hostinský skončil.“

Za nákup nové registrační poklady zaplatila obec ze svého rozpočtu šest tisíc korun.

autor: zen
Spustit audio