Slnit si sny, alespoň v pohádce. Divadlo MALÉhRY vydalo knížku Pejsci, která je pro malé i velké čtenáře

29. listopad 2021

Pejskové, třetí pohádková kniha divadla MALÉhRY, jehož domovskou scénou je brněnské Divadlo Bolka Polívky, je na světě. Knížka je plná veselých příběhů pro pobavení nejen dětí, ale i jejich rodičů a všech, kteří mají rádi pejsky, a nezapomněli, jaké to bylo být dětmi. Autorka Daniela Zbytovská a spoluherečky Nikola Zbytovská a Barbora Seidlová přiblíží i rozhlasové nahrávání těchto příběhů. Kdo bude kmotrou nové knihy a jaká překvapení pro malé i velké čtenáře kniha skrývá?

„Jeden chlapeček začne rozumět psí řeči a psi si stěžují, jak mají těžký život a děti jim naopak závidí. Tím, že si to vymění, přijdou na úskalí života těch druhých,“ prozrazuje úvod pohádkové knihy Nikol Zbytovská. Na desce knihy jsou vylupovací pejsci, o krásné ilustrace se postarala Dita Stuchlíková.

„Myslím, že kniha nemá věkové omezení. Dvouleté děti to asi nepochopí, tipovala bych to tak mezi třetím a čtvrtým rokem. Ale i ti malí si v tom najdou svoje, knížka je vizuální a interaktivní. Hranice věku do kdy? Ta tam není,“ smějí se autorky.

Všechny tři herečky jsou autorkami podcastů Divadla Bolka Polívky, které vznikly v době covidové pandemie. „Celá ta mladá skupina lidí, která v divadle pracuje, se zeptala, jestli nechceme dělat podcasty, tak jsme se to začaly učit a vznikly z toho takové různodruhové podcasty, jedny z nich jsou Zápisky z cest, ze kterých vzniklo i scénické čtení,“ líčí Nikol Zbytovská.

Odkud přišla inspirace k psaní knihy o psích mazlíčcích? Kolik žen připravovalo knihu? Vznikne podle knihy divadelní představení? O tom všem v Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.