Hostinští ve Svitavách nemusí platit městu za předzahrádky

12. květen 2018

Majitelé cukráren, kaváren a restaurací musí za provoz předzahrádek městům v Pardubickém kraji většinou platit. Posezením zabírají veřejný prostor, a za to musí hradit nájem.

Svitavy ale udělaly výjimku a za předzahrádky si nic neúčtují. Vnímají to jako podporu podnikání. Jiná oslovená města mají platby od tří korun za metr čtvereční a jeden den. Nejdražší jsou vždy místa v centru.

„Všechny hospody, cukrárny, kavárny, které mají zájem o předzahrádky, mají zábor veřejného prostranství bezplatně. Chceme ale vědět, jak zahrádka bude vypadat, aby to mělo nějakou štábní kulturu,“ řekl starosta Svitav David Šimek (Sdružení pro město Svitavy).

V Moravské Třebové chybí předzahrádky, město pořídí mobilní bar

Moravská Třebová z ptačí perspektivy

Moravskotřebovská radnice plánuje koupit mobilní restauraci a umístit ji do centra města. V současné době totiž uprostřed památkové zóny chybí restaurace i předzahrádky.

Město neomezuje zahrádky ani časově. Podle starosty Šimka restaurace samy obvykle zavírají kolem jedenácté. Případně si požádají o prodloužení otevírací doby do půlnoci nebo do jedné hodiny ranní, jinak by po jedenácté večer porušovaly noční klid, dodal Šimek. V jednu dobu byla na centrálním svitavském náměstí jedna zahrádka, postupně se jejich počet ustálil na šesti.

50 předzahrádek v Pardubicích

V Chrudimi počet zahrádek u restaurací či kaváren neroste. Kdo z podnikatelů ji chtěl mít, už ji má. „Zájem o předzahrádky je de facto za posledních pět let neměnný,“ uvedl vedoucího odboru správy majetku Milan Havelka. Počet venkovních posezení se tak v Chrudimi v minulých letech pohyboval mezi 10 a 15, letos je zatím všichni provozovatelé neotevřeli.

Předzahrádky dodávají třídě Míru život

V centru Pardubic, tedy na území 1. městského obvodu, je aktuálně povolen provoz 53 předzahrádek. Každý rok vznikají nové, jiné ale zanikají. V posledních pěti letech se jejich počet pohybuje od 45 do 50, uvedla vedoucí odboru dopravy městského obvodu I Hana Pechmanová.

Město si účtuje za měsíční nájem veřejného prostoru 300, 200 a 100 korun za pět metrů čtverečních. Nejvíc platí podnikatelé v centru města, v okrajových částech Pardubic naopak nejméně. Vyhláška stanovuje, že musí zaplatit každých započatých pět metrů i zahájený měsíc.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio