Houby vás mohou přijít pěkně draho, varuje mykolog Jiří Polčák

13. září 2021

Letošní rok lidé hodnotí celkově jako velmi podivný…ať už mluvíme o covidu, nebo o počasí a letošní úrodě čehokoliv. Jaro bylo abnormálně studené a deštivé, první letní měsíc přinesl horko, sucho, větrno a tyto výkyvy houbám nesvědčí.

A nesvědčí jim ani stav našich lesů. Růst hub je ovlivněn kůrovcovou kalamitou z minulých let a častými lesními kalamitami, způsobenými počasím, následnou těžbou a těžkou technikou, která podloží pro růst hub dokonale zdevastuje. Lesům častokrát neprospíváme ani my, jejich návštěvníci, kteří se v lese neumíme chovat a ničíme, na co přijdeme.

Hlavní sezona pro sběr hub bývá na přelomu srpna a září. Jak to aktuálně vypadá? Rostou? Všude? Nebo je to „jak kde“? A co konkrétně roste? Jaký je výhled? Jak správně houby sbírat? Jakých nešvarů se dopouštíme při sběru hub? Jak se správně v lese chovat? Proč nás houby mohou přijít i pěkně draho? Kolik hub si můžeme z lesa odnést – je to omezeno? Co nájezdy sběračů? Jak nám mohou dřevokazné houby prospět na zahradě a proč i jedlé houby mohou být jedovaté?

To vše prozradil přerovský mykolog Jiří Polčák, který vede mykologickou poradnu při Muzeum Komenského a ORNIS Přerov. Poslechněte si Dobrou radu Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio