Hrad Litice je opět uzavřen, do odvolání. Zřítila se část zdi

13. květen 2015

Letos v březnu došlo k nečekanému vydrolení zdiva u bývalého severního paláce na hradě Litice. Kvůli tomu tady sezóna začala až na konci dubna. Podrobné průzkumy ale prokázaly nutnost uzavření objektu z důvodu zajištění bezpečnosti návštěvníků.

Na hradě původně chtěli jen ohradit nebezpečnou část zdiva u přístupové cesty a tím nechat hrad přístupný.

Poškození zdiva je ale větší, než se původně zdálo, a proto je hrad od včera do odvolání uzavřen.

Čtěte také

Sendvič nedrží pohromadě

Ze statického posudku vyplývá, že zeď byla postavena jako součást původního severního paláce pravděpodobně před několika staletími s využitím tehdejší technologie. Zeď má na obou lícních plochách zdivo z lomového kamene, mezi těmito částmi zdi je vrstva zdiva, které nemá dobrou vazbu, není zednicky svázáno s oběma lícními zdmi - zeď má „sendvičový charakter".

Jižní palác hradu Litice nad Orlicí.jpg

Kromě vlastní hmotnosti zdiva je dalším negativním faktorem počasí. Vítr a rozdílné teploty a vlhkost v jednotlivých vrstvách zdi se na pevnosti během staletí výrazně podepsaly.


Litice
Litice byly založeny ve 13. století, největšího rozkvětu ale dosáhly v době, kdy jejich vlastníkem byl český král Jiří z Poděbrad. Za dalších majitelů, Pernštejnů, pozbyly na významu, začaly chátrat a měnit se ve zříceninu. S opravou památky se začalo na konci 19. století.

„Bohužel, nikdo jsme netušili, že stav zdi je tak špatný. V současné době tedy řešíme postup stavebních prací, vyjednáváme o finančním příspěvku na ministerstvu kultury,“ komentuje situaci ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec, pod jehož správu hrad Litice spadá.

Termín otevření není jasný

"Uzavření objektu jsme vyhodnotili jako nejbezpečnější a nejrozumnější krok, protože prvořadá je bezpečnost návštěvníků, ale i zaměstnanců," dodává Kadlec.

Zároveň ale nechce spekulovat o termínu, kdy hrad opět zpřístupní.

Kastelán Litic Dalibor Urban dodává: „Litice jsou zřícenina a zkrátka se tak objekt chová. Za léta mého kastelánování se nám zde podařilo spoustu věcí opravit, zrekonstruovat, ale samozřejmě nemůžeme Litice „vyměnit“ od základů."

autor: pta
Spustit audio