Hradec Králové má rozpočet pro příští rok. Na výdaje plánuje 1,75 miliardy korun

20. leden 2017

Královéhradečtí zastupitelé schválili rozpočet města na příští rok. Vedení města plánuje hospodaření se schodkem 20 milionů korun, který má pokrýt půjčka. Na výdaje chce město vynaložit 1,75 miliardy korun, příjmy se pak předpokládají ve výši 1,73 miliardy korun. Někteří opoziční zastupitelé kritizují investice města - ty jsou prý zbytečně nízké.

Pro rozpočet hlasovalo 24 zastupitelů, 5 bylo proti a 4 se zdrželi.

Proti rozpočtu hlasoval zastupitel Martin Hanousek zvolený za Změnu pro Hradec. Jemu vadil dlouhodobý výhled rozpočtu: „My jsme rozpočet nepodpořili, protože nám vadí ten výhled. Chybí tam některé významní akce, jako rekonstrukce fotbalového stadionu nebo regenerace Benešovy třídy. Město si na toto bude muset vzít pravděpodobně úvěr, což my nepodporujeme."

Čtěte také

Primátor města Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu říká, že předlužení města nehrozí: „Já si myslím, že ti lidé tomu nerozumí. Nepochopili jak je to koncipováno."

Hlavní investicí, která začne v příštím roce, má být přestavba bývalé školy Jih pro potřeby základní umělecké školy Střezina. Dva roky trvající práce mají stát 164 milionů korun.

investice

Rozsah a cena přestavby se nelíbí komunistickému zastupiteli Lubomíru Štěpánovi - ten by peníze raději investoval do rekonstrukce chátrající Benešovy třídy: „Specielně jejich koncertní sál mi připadá, že je příliš drahý. Šetřil bych peníze na to, abychom v okamžiku, kdy budeme mít vyřešenu projektovou přípravu, budeme mít stavební povolení. Budeme mít základ a zbytek můžeme úvěrově dokrýt právě na tu Benešovu třídu."

Některé pro město klíčové akce nemají potřebná povolení, protože se nedaří dohodnout s účastníky stavebních řízení.

To je případ rekonstrukce Velkého náměstí, nebo Benešovy třídy
„Investice tam jsou dostatečně zakomponovány. Samozřejmě další projekty budou zařazovány finančně podle stavu projektové připravenosti," odmítá kritiku opozice náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich z TOP 09.

Spustit audio