Hrobka rodiny Kleinů v Loučné nad Desnou vznikla u hřbitova, kde pohřbívali do litinových rakví

24. květen 2019
Česko – země neznámá

Loučná nad Desnou na Šumpersku v Olomouckém kraji je nejen branou Jeseníků, ale také obcí, která představuje turistům řadu památek. Jednou z nich je i prostor někdejšího starého hřbitova v Kocianově a především pak pohřebiště nejvýznamnějšího podnikatelského rodu v kraji, rodiny Kleinů.

Původ rodiny Kleinů musíme hledat v dnešní části Loučné jménem Přemyslov, kde o něm máme zprávy už v 17. století. Jeho nejvýznamnější členové se však narodili v místní části Kociánov, která v té době byla vším, jen ne vyhlášenou čtvrtí boháčů. Přesto se bratři Josef, Engelbert, Libor, Albert a Hubert v životě neztratili. Již v mládí se vrhli na podnikání i do politiky a vytvořili tak rodové impérium, které se dalo srovnávat s největšími firmami současnosti.

A to jsme ještě nezmínili hlavu toho všeho, Franze Kleina I., který byl pro svou vznětlivou povahu nazývaný Feuerkopf – tedy Ohnivá hlava. Právě on, který s podnikáním začal už v patnácti letech, byl uznávanou vůdčí osobností rodinného podniku a dovedl jej do netušených rozměrů. I díky tomu se někdejší poddaní tehdejší loučenské vrchnosti paradoxně stali majiteli nejen zdejšího zámku, ale i celého panství.

Zámek je na dohled od hlavní silnice, která vesnicí prochází. Přímo naproti pak stojí zájezdní hostinec Stará Pošta, za kterým se mimochodem nachází krytá vozovna pro formany, kteří tudy, po Kleiny postavené silnici, jezdívali na Jesenicko a zpět.

Kdo zaparkuje u hostince a vydá se cestou za budovu, narazí nejen na krásnou alej vzrostlých lip, ale také na prostranství s několika kříži a kaplí. I ta byla postavena díky daru Franze Kleina a kdysi ji obklopoval starý hřbitov, založený roku 1786 na pozemku bývalého panského dvora pro nově vzniklé obce. Místo však nebylo šťastně zvolené, neboť je zde vysoká hladina spodní vody. To vedlo až k neobvyklému způsobu pohřbívání nebožtíků v litinových rakvích. Hřbitov sloužil do šedesátých let 20. století, kdy byl zrušen.

Hřbitov železobaronů nezůstává pověsti rodiny nic dlužen

Přímo na hřbitově bylo pohřbeno i několik příslušníků rodu Kleinů. Sám Franz I. ale spočinul v Brně, kde prožil většinu svého života. Když se ovšem na konci 19. století starý brněnský hřbitov rušil, byli pozůstalí požádáni, aby své blízké uložili na novém hřbitově nebo jinde. Vnuk Franze Kleina se tedy rozhodl, že vybuduje hrobku v Loučné a přemístí tam nejen ostatky svého děda a jeho manželky, ale také otce a ostatních příslušníků rodu.

Šest hrobek a centrální pomník obehnaný litinovým plotem

A tak v roce 1886 začala v Loučné nad Desnou kousek od hřbitova stavba hrobky pro zdejší větev rodu. Kromě tohoto pohřebiště totiž najdeme ještě mauzoleum rodiny Kleinů v nedalekém Sobotíně, kde sídlila další část rodiny.

Hrobka byla dokončena o rok později. Jak se na podnikatele v oblasti železářství sluší, ohraničuje ji ozdobný litinový plot a litinové a železné prvky jsou k vidění i na dalších místech. Je zde vybudováno šest hrobek, do nichž však byly uloženy ostatky vždy hned několika příslušníků rodu.

Centrálním bodem pohřebiště je žulový podstavec s litinovými erby a se sochou sv. Alžběty Durynské. Ta byla patrně oblíbenou světicí manželky Franze Kleina Francisky. Podobnou sochu totiž najdeme i v areálu zámeckého parku dole v obci.

I samotná lipová alej, která je jednou z nejzachovalejších v okolí, stojí za procházku. Stromy byly vysázeny ve druhé polovině 19. století a přes zdejší drsné podnebí jsou stále ve velmi dobré kondici. Celkem v ní roste 61 lip, z nichž největší má obvod kmene přes tři a čtvrt metru.

Kdo dojde touto cestou živých mezi mrtvé, pochopí, proč si Kleinové vybrali ke svému poslednímu odpočinku právě toto místo. Je odsud krásný výhled nejen na okolní hory, ale také na loučenský zámek a zámecký park. A i v plné turistické sezóně je tady posvátný klid.

 

autor: kbz
Spustit audio