Hromadná doprava často nabírá zpoždění, provoz v Pardubicích denně kolabuje

20. listopad 2017 13:00

Není snad den, aby se doprava v Pardubicích na nějakém místě nezablokovala. Problémy s tím má i dopravní podnik.

Řidiči v Pardubicích musí prakticky každý den čelit velkým dopravním zácpám a kolonám.  Ve městě, kterému chybí obchvaty, stačí jedna nehoda nebo uzavírka, a provoz prakticky stojí.

A zatímco auta na některých místech mají jistou možnost zvolit jinou trasu, tak vozy městské hromadné dopravy nic takového udělat nemůžou a třeba trolejbusy na lince číslo 3 nabíraly kvůli frézování vozovky i hodinová zpoždění.

Město je každý den ucpané dopravou a především v posledních dnech spoje dopravního podniku přijížděly do zastávky se zpožděním.

„Je to nahodilá věc, každý den jsou ucpány jiné silnice, trochu jiné křižovatky, situace se vyvíjí dost nepravidelně, nedá se hodně věcí předvídat. Extrémy, které tu byly a došlo ke zpoždění až hodinu nebo hodinu deset, to bylo na trase do Lázní Bohdaneč, kde se frézovala silnice a zacpané to bylo od Univerzity na jedné straně až po Bohdaneč na druhé straně, říká k důvodům zpoždění ředitel Dopravního podniku města Pardubice Tomáš Pelikán.

„Objízdná trasa pro městskou hromadnou dopravu, auta a kamiony neexistuje, takže tahle věc nás trápí, protože pro to nemůžeme nic dělat. Při této konkrétní věci jiné řešení není,“ doplňuje ředitel.

Ke zlepšení situace by podle ředitele dopravního podniku pomohl inteligentní systém řízení dopravy, který Pardubice chystají. „V provozu v centru a na návazných křižovatkách, kde vznikne koordinace nebo v případě zelených vln tak to zajisté pomůže, ale nevyřeší to problematické věci jako je uzavírka silnice nebo křižovatky.“

„Snažíme se tu myšlenku, aby lidé zvážili možnost hromadné dopravy a necestovali po městě v autě, propagovat a není to myšlenka jenom naše, tak od letošního září je celorepubliková kampaň všech dopravních podniků, která se snaží vyzdvihnout její kvality. Bohužel jsme tu narazili na to, že v neprůjezdném městě propagovat veřejnou dopravu je složité a vznikla z toho poměrně významná diskuze na sociálních sítích a je to zatím neřešitelná věc,“ zakončuje ředitel dopravního podniku.

Spustit audio