Hrubá stavba pardubického letištního terminálu je téměř hotová

10. květen 2017

Stavba letištního terminálu v Pardubicích pokračuje podle plánu. Jeřáb přidává jednotlivé díly jako ze stavebnice a během května by měla být hotová hrubá stavba.

„Určitě to skončí včas. Hrubá stavba je prakticky hotová, chybí velice málo, střecha druhého nadzemního podlaží. Já pevně doufám, že konec hrubé stavby bude během května,“ říká náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Hala je podle Dvořáčkové koncipována jako samostatná odletová a samostatná příletová hala. „Celková kapacita je 250 tisíc cestujících ročně. Rozpočtová cena projektantská byla 300 milionů korun plus 50 milionů za komunikaci. My jsme vysoutěžili za 256 milionů všechno dohromady.“

Dělníci v současné době odbedňují stropy mezi přízemím a prvním patrem terminálu, pokládají hydroizolaci na podlahy, dokončují konstrukci střechy. Okolo budovy také do výkopu pokládají přívod vody a finišují s pokládkou vodorovných rozvodů.

Z druhého poschodí terminálu je přímý výhled na stojánku a ranvej letiště

Zajímavostí může být hmota betonových podlah, která je místo ocelových sítí vyztužena speciálními umělými vlákny. Hala bude z velké části průhledná. Skleněné tabule budou ke kovové konstrukci přichyceny kovovými tříprstými úchyty ve tvaru pavouka.

Vyšší kapacita i bezpečnost

„Nový terminál bude úžasná věc. My budeme schopni odbavit až 480 cestujících v hodině, teď jich máme 180,“ dodává ředitelka letiště Hana Šmejkalová. Například na Nový rok, když odlétali ruští turisté hned několika letadly, byl podle ředitelky ve stávajícím terminálu takový nával, že hrozila i rvačka mezi cestujícími.

Na letišti bude vyspělá technika i z hlediska bezpečnosti, která je v současné době nesmírně důležitá. Letiště právě dostalo dotace 8 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Požádali jsme o detektor výbušnin, který musíme koupit nový, je to nařízení Evropské unie. Nové rentgeny, nový kamerový systém, nový záchranný systém atd.“

Na pardubickém letišti se potkávají civilní stroje s armádními

Spolupráce s Ryanair zahájena

Nízkonákladová společnost Ryanair bude z Pardubic létat od září, je to o dva měsíce dřív, než původně plánovala. Termín se posunul kvůli velkému zájmu cestujících, kteří už začali letenky rezervovat. Každý týden odletí na letiště Londýn Stansted tři linky, dopravce přitom nevylučuje, že přibydou další.

Čtěte také

Ředitelka letiště Hana Šmejkalová už zaregistrovala dotazy dalších aerolinek, které by mohly Ryanair následovat: „Já v letošním roce předpokládám, pokud Ryanair bude fungovat tak, jak máme domluveno, pokud se nám podaří od září získat třetího dopravce, tak bychom se mohli dostat až na 60 tisíc cestujících.“

Ředitel prodeje a marketingu Ryanair Dennis Barabas a ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová představují linku Pardubice - Londýn

Stavba nového terminálu k rozhodnutí Ryanairu nejspíš pomohla. Zatímco obchodní ředitel letecké společnosti Denis Barabas dnes na pardubickém letišti řekl, že by pro ně byly Pardubice zajímavé i bez terminálu, ředitelka letiště Hana Šmejkalová je přesvědčená, že spolupráci domluvili i díky vznikající nové odbavovací hale.

autoři: pta , ba
Spustit audio