Hry Divadla Járy Cimrmana jsou nadčasové. Budou se hrát i za 50 let, myslí si mladý cimrmanolog

29. prosinec 2020

Mladý historik Tomáš Maleček má vášeň s názvem Divadlo Járy Cimrmana. Jak odhaduje budoucnost oblíbeného divadla, před kterým diváci nocují, aby sehnali lístky?

Letos to bude 14 let, co Tomáš Maleček chodí na cimrmanovské hry, které často sledoval z první řady.

Tomáš Maleček s diplomovou prací o Divadle Járy Cimrmana

„I mezi mou generací byste našli spoustu lidí, kteří sdílí moje nadšení,“ říká na úvod 24letý Maleček, který si vybral Divadlo Járy Cimrmana jako téma své diplomové práce. A té předcházela důkladná příprava.

Vzniknout by z ní měla i kniha, která zatím nese pracovní název Cimrmanova 55 (odkaz k divadelní sezóně). Vyjde v srpnu letošního roku a bude mapovat historii divadla včetně posledních 30 let dějin divadla, které nejsou zmapovány.

„Bohužel tam jsou i odchody jednotlivých herců a popis toho, jak se postupně vzdávali svých rolí. Poslední role Jaroslava Weigela (1931-2019) byl děd Vševěd a loučilo se v ní více herců,“ dodává Maleček.

Co možná nevíte…

Za vším hledej ženu – kdo stál u zrodu Divadla Járy Cimrmana? Mapuje Tomáš Maleček i uvádění her tohoto divadla v podání amatérských souborů? Jakou hru považují členové souboru za svoji nejoblíbenější? Kam všude jezdí každou sezónu na zájezdy? A jezdí i do Českých Budějovic, kde by chtěl žít každý?

Divadlo Járy Cimrmana - České nebe

V dopoledním Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou zazní jak zlidovělé, tak méně známé hlášky divadelního souboru, které jedinečně míchá herce s kulisáky. A chybět nebudou ani milé písně tvůrčí dvojice Svěrák-Uhlíř.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.