Hypotéky už nejsou tak výhodné, úrokové sazby stoupají

5. únor 2018

I když není všechno tak černé. U běžné hypotéky je rozdíl ve splátkách zatím minimální, na druhou stranu výhodnější hypotéky už skutečně byly. Nejvýhodnější to bylo před rokem, dvěma. V posledním půlroce už se začíná pomalu zdražovat. A sazby podle finančního poradce Miroslava Lebla do konce roku ještě porostou.

Berete si hypotéku? Počítejte i s hotovostí. Ideální stav je dvacet procent hotových peněz z hodnoty půjčky. Minimální stav je deset procent. Jsou ale i varianty, kdy lze financovat celou kupní cenu. Tady v tom případě ale banka vyžaduje jako záruku ještě další nemovitost, než tu, na kterou si berete půjčku. Tak se  vykompenzuje nedostatek hotovosti.

Fixace úroku

Fixace je období, po které jsou podmínky úvěru pevně dané a stanovené. „Klient nemusí mít obavu, že by došlo k navýšení splátky. Tři a pět let, to je nejčastější doba fixace, ale může to být třeba jen na rok, nebo také na dvacet let,“ říká Miroslav Lebl.

Hypotéky spadají už rok a čtvrt pod zákon o spotřebitelském úvěru, což je pro klienta výhodné. Dříve to bylo tak, že pokud chtěl klient vypořádat hypotéku dříve, ještě před koncem fixace, platil vysoké pokuty. Dnes už je to pro klienta mnohem výhodnější. Hypotéku tedy můžete jednorázově doplatit dříve a sankce není tak zásadní.

01110065.jpeg

Refinancování úvěru

Refinancování nastane v okamžiku, kdy končí doba fixace, a od banky dostáváme nabídku pro další období.

Češi a jejich novostavby: Jak postavit dům, aby zapadal do okolí

Novostavba vycházející z tradičních hmot. Za zmínku stojí i pultový vikýř, který působí velice subtilně

Novostavby na okrajích vesnic a měst si žijí svým vlastním životem. Každý dům je něčím zvláštní, jeden čistě moderní s kouřovými okny, další roubený, celý ze dřeva. Celkový pohled na takovou zástavbu je ale velmi nesourodý a oku vůbec neladí.

Pokud po skončení doby fixace nejsme spokojeni s výší úroků, můžeme požádat banku o přezkoumání, vyjednat si lepší sazbu, popřípadě přenést své finance do jiné banky. A tomu se říká refinancování.

„Hypotéku zkrátka převedeme do jiné banky. Ale pozor, i nová banka zná historii vašich pěti let, klienta má prověřeného. Pokud není spolehlivý, své služby mu nenabídne,“ říká Miroslav Lebl.

Výběr finančního poradce

Na porovnání nabídek různých bank je potřeba dostatek času a určité zkušenosti. Pokud ani jedno nemáme, vybereme si osobního finančního poradce.  Lidí, kteří se pohybují v této branži je obrovské množství. Proto je potřeba dobře vybírat.

„My musíme být registrování u České národní banky a splnit náročné zkoušky. To je první filtr. Kdo tyto zkoušky má, tam je předpoklad, že bude umět dobře poradit. A samozřejmě nejdůležitější jsou reference od zákazníků,“ uzavírá Miroslav Lebl.

Spustit audio