I lidová hudba patří do rozhlasového vysílání. Poslechněte si speciál Folklorního notování

10. listopad 2022

Lidová hudba je inspirací pro mnoho hudebníků, zpěváků a kapel. Podstata lidové písně se zrcadlí v mnoha hudebních žánrech. Ve studiích Českého rozhlasu vznikají nahrávky v podobě čistě autentické i vysoké stylizaci lidové písně.

V posledních dvou letech se podařila natočit řada nahrávek – výběr z nich představíme v pořadu, který dostane prostor ve vysílání všech regionálních stanic ve čtvrtek 10. listopadu.

Český rozhlas se díky tomu stává hybatelem ve stále sílícím folklorním hnutí. Především na Moravě a v jihozápadních Čechách probíhá renesance folklorní a lidové tvorby. Na to Český rozhlas reaguje především v pořadech zabývajících se právě lidovou hudbou a folklorní publicistikou.

Čtěte také

Čtvrteční večerní živé vysílání bude završením celodenního setkání folklorních redaktorů z celé republiky. Ostatně toto společné vysílání na lidovou notu jsme si vyzkoušeli již letos na Zelený čtvrtek.

Nové folklorní snímky z celé republiky natočené v Českém rozhlase uslyšíte ve čtvrtek 10. listopadu po 20. hodině. Hlavním benefitem pořadu budou zasvěcené komentáře folklorních redaktorů Českého rozhlasu – Michaely Vondráčkové, Markéty Ševčíkové, Zdeňka Tofla, Jana Kosíka, Marie Hvozdecké či Jana Káčera.

Pořadem provedou a celé folklorní setkání v brněnském studiu Českého rozhlasu budou řídit Jiří Kokmotos a Jaroslav Kneisl. Poslechněte si dvouhodinový záznam pořadu.

Spustit audio

Související