I naoko utržená noha pocuchá nervy. Začíná Rescue Marathon

21. září 2017

Kromě zdravotnických znalostí by měl každý záchranář také být fyzicky a psychicky odolný. Navíc musí udržet chladnou hlavu za každých okolností. O víkendu si někteří z nich své dovednosti prověří v Kostelci u Heřmanova Městce na Rescue Marathonu.

Rescue Marathon pořádá Český červený kříž Prahy 1 ve spolupráci s SDH Heřmanův Městce a nejde o žádnou soutěž, jak by se podle názvu mohlo zdát: „Jsme neprofesionální zdravotnické cvičení, to znamená, že naši zasahující se mají na akci zdokonalit. Nejde o to, jaký kdo podá výkon, ale spíš, aby si od nás odnesl nějaké nové poznatky,“ říká Jeden z pořadatelů Ondřej Dostál.

Do Kostelce dorazí více než 250 lidí, někteří také ze Slovenska. Větší část z účastníků, ale stojí takříkajíc v pozadí: „Vychází to tak, že asi sto osob je zasahujících a dalších 170 patří do organizačního týmu. Jsou to organizátoři, figuranti, maskéři, hodnotící, kuchaři, řidiči a řada dalších lidí, kteří se starají o hladký průběh cvičení,“ vysvětluje Ondřej Dostál.

Zranění podle scénáře

Figuranti musí být na svou roli připraveni a chovají se přesně podle scénáře: „Jsou vytvořené takové soupisy na jednotlivá stanoviště k jednotlivým situacím a figuranti předstírají to, co mají napsané. Jestli mají vzdychat, být potichu, případně jestli mají propadnout hysterii,“ popisuje úkol figurantů Ondřej Dostál a dodává, že důležitou roli hraje také práce maskérů: „Na tom si dáváme celkem záležet, aby zranění vypadala věrohodně.“

Cvičení zdravotníků Rescue Marathon

Co konkrétně budou záchranáři řešit, nechtěl Ondřej Dostál úplně prozrazovat: „Ti co už u nás na cvičení byli, vědí, že se můžou přichystat na nějaké hromadné události. Vzpomenu loňské ročníky, kde byla nehoda autobusu, povodně, pád letadla a podobně.“

Když má záchranář dost

I když jde pouze o cvičení, únava, psychické vypětí a reálnost některých zranění může zasahujícím pořádně pocuchat nervy. I na to jsou pořadatelé připraveni: „Pro letošek máme celkem deset psychologů, kteří se v případě potřeby snaží zasahující dostat zpět do stejné psychické pohody, ve které přijeli.

Někteří zasahující to totiž nesou špatně. Jde třeba o jejich osobní vzpomínky, které se jim vrací. Zranění jsou navíc namaskovaná opravdu reálně, takže pokud vidí třeba už šestou amputaci za den, někomu to nemusí udělat dobře,“ říká Ondřej Dostál. Veřejnost se do cvičení aktivně zapojit nemůže, ale zvídavé kolemjdoucí nikdo vyhazovat nebude: „Pokud lidé narazí na naše hlídky a stanoviště, není problém se s nimi na zásah podívat, zjistit, jak to vyřeší a třeba se něčemu i přiučit,“ dodává Ondřej Dostál. Rescue Marathon potrvá v bývalém vojenském prostoru v Kostelci u Heřmanova Městce až do neděle 24. září.

autor: HRU
Spustit audio