I pokojovky vás můžou uchránit před nachlazením. Zkuste rýmovník nebo migrénovník

2. únor 2019

Rýmovník voní po eukalyptu, mátě a meduňce.  Je to bylinka, která se pěstuje celkem snadno. Ale pozor na přelití. To pak začnou uhnívat kořeny a hnědnout stonky a lístky.

Lístky rýmovníku jsou světle zelené, dužnaté a chlupaté na omak. „Nedají se sušit, ideální je jejich použití za čerstva. Ale tím, že ho můžete pěstovat celoročně doma, není to problém. Má rád světlo, teplo, nejlepší je dát ho do kuchyně na okno,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký.

Praktické užití rýmovníku

„Naštípete si pár lístků, přelijete horkou vodou. Ještě nad horkým hrnkem se nadechnete, a tím pročistíme průdušky, pak nálev pomalu upíjíte. Vůně se krásně rozloží a opravdu ulevuje. Mám s tím osobní zkušenost,“ říká František Hlubocký. Nebo zkuste lístky rýmovníku naložit do slivovice nebo jiného silného alkoholu. Nechte několik týdnů v chladnu macerovat, občas protřepejte. Poté sceďte a užívejte po lžičkách při nachlazení nebo jako prevenci.

Vyrobte si mast z rýmovníku

Suroviny:

Dvacet až třicet lístků rýmovníku, dvě stě gramů tuku (nejlepší je sádlo nebo kokosový olej).

Postup:

Tuk rozehřejte a přidejte čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny louhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do chladna. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádob. Skladujte v chladu.

Mast se používá k promazávání hrudníku při kašli a nachlazení. Mast také dobře promastí vysušenou kůži.

Novinka jménem migrénovník

Migrénovník má mnohem drobnější lístky, ale také jemně chlupaté. Vůně je ještě kořenitější, jakoby pánská. Je cítit kadidlem a hašlerkami. Pochází z Afriky a má latinský název Iboza species. Zatímco rýmovník je spíše poléhavý keřík, migrénovník roste vzpřímeně nahoru. Za rok dokáže vyrůst o třicet až čtyřicet centimetrů. Když se s ním zaklepe, rozvoní se po celé místnosti. Ideální je mít ho na okně, protože v létě odláká komáry a moly, stejně jako rýmovník.

Pokud máte bolesti hlavy, můžete vyzkoušet, jestli vám pomůže. Zkuste si rozmačkaným šťavnatým lístkem potřít čelo, spánky nebo zátylek. V léčitelství se migrénovník používá i při dýchacích onemocněních, chřipce a při zažívacích problémech.

 

 

 

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.