I s náhradním kyčelním kloubem je život plnohodnotný

15. leden 2018

Artróza postihuje všechny klouby těla, nejdříve se ohlásí v případě těch velkých nosných, tedy u kolenou a kyčlí. Pacient by měl být předán do péče odborníka – ortopeda, který pak na základě klinického vyšetření a obtíží pacienta doporučí konzervativní léčbu. V těžších případech je nutná operace, při které lékaři vymění část kloubu, nebo úplně celý.

Historie náhrady těchto velkých kloubů je celkem dlouhá a nejprve se začalo s náhradami kyčelního kloubu. Byly to operace, kdy se nahrazovala pouze jedna část a pak časem a rozvojem medicíny a moderních technologií, se tento výkon technicky natolik zdokonalil, že v dnešní době se provádí na některých ortopedických pracovištích rutinně.

Když je třeba vyměnit starý kloub za nový

„Obecně, vždy je brán ohled na pacienta a na jeho obtíže. První startovací problémy přicházejí zpravidla po ránu a během dne se bolest stupňuje. Pacient může mít otoky v oblasti kloubu. Dalším doprovodným jevem je kulhání a narušený stereotyp chůze, zhoršená pohyblivost kloubu. Všechny tyto faktory negativně působí na psychiku a kvalitu života,“ připomíná PhDr. Iva Marková z FZS UP.

Podle databáze Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR byl celkový počet provedených implantací kyčelního kloubu za rok 2017 skoro 12 tisíc. Z toho o 2 tisíce více žen než mužů. Ženy jsou obvykle do určitého věku chráněny ženskými hormony. V době kdy dochází k menopauze, se rozvoj artrózy výrazně zvýší.

Konzervativní léčba

K odeznění potíží napomáhá redukce tělesné váhy a pravidelné cvičení. K odlehčení bolestivého kloubu se používají ortopedické pomůcky, jako jsou vycházkové francouzské hole nebo podpažní berle. Specialisté nabízejí i fyzioterapii a rehabilitaci. K dobrým výsledkům se mohou propracovat i díky dodání tepla, ultrazvuku a magnetoterapii.

Operační a pooperační léčba

Při volbě operativního zákroku existují dvě možnosti. Operace ovlivňující biomechaniku kloubu, to znamená výkony, které mění způsob přenosu v postiženém kloubu v oblasti kyčelního kloubu. Druhým řešením je úplné odstranění poškozeného kloubu, tedy implantace umělé kloubní náhrady TEP.

„Po propuštění do domácí péče musí pacient počítat s úpravou domácího prostředí.  Zvýšit plochu lůžka a sezení, aby nedocházelo k hlubokému sedu, nutné je dodržet pravý úhel. Je třeba myslet i na WC nástavec a madla v koupelně. V neposlední řadě je dobré odstranit vše, o co by mohl v krátké době po operaci zakopnout,“ doporučuje Iva Marková.

Dobrá zpráva je, že zhruba po třech měsících od výkonu, pokud nenastanou nějaké komplikace, se mohou lidé vrátit ke svým běžným zálibám a užívat si života. Lékaři doporučují vyhýbat se kontaktním sportům, kde by mohlo dojít k úrazu nebo pádu. Naopak dobrou volbou je začít hrát golf, pěstovat turistiku, jezdit na rotopedu, nebo si v klidu zaplavat. To vše vrací pacienta do kondice.

autor: Věra Říhová
Spustit audio