Iboza se vůní podobá směsi máty a růže. Lidově se této rostlině říká „migrénovník“

18. únor 2019

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Iboza, lidově „migrénovník“, dokáže totiž zatočit s bolestmi hlavy.

Migrénovník je léčivý i dekorativní. A nádherně voní! Když vám vykvete, můžete se těšit z celých klasů růžových květů. Můžete ho pěstovat jako pokojovou rostlinu, nebo v truhlíku za oknem. Roste ale dost rychle, za rok klidně až do 80 centimetrů. Pak ho můžete namnožit a podarovat známým.

Zaštipováním je snadno tvarovatelný. Už odedávna ho lidí používali při chřipce, žaludečních problémech, ale hlavně při bolestech hlavy nebo dokonce migrénách.

Lístky migrénovníku jsou drobnější a voní po kadidle

Jako první pomoc rozemněte listy mezi prsty a přivoňte k nim. Inhalace vám pomůže zahnat bolest hlavy, ale uleví i při nachlazení. Čím déle inhalujete, tím silnější účinky pocítíte.

Taky můžete vymačkat šťávu z listů a potřít si jí spánky a zadní stranu krku. Látky, které šťáva z listů obsahuje, působí navíc antibakteriálně.

Migrénovník rozhodně můžete zařadit také do vonných směsí a nechat ho působit svými příznivými účinky na podporu obranyschopnosti. Voní po růžích, kadidlu a mátě.

Nebo si z rostlinky vyrobte mastičku, kterou můžete nosit pořád u sebe. Jak na to? 20 až 40 lístků migrénovníku a kosmetickou vazelínu rozehřejte v kastrůlku. Udržujte v teple asi půl hodiny. Pak odstavte na 24 hodin do chladu. Poté směs znovu rozehřejte, sceďte a uložte si do kelímku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.