Inspekce kontroluje pyrotechniku. Čím se řídit při nákupu ohňostroje?

17. prosinec 2016

Ohňostroje, petardy a další pyrotechniku je možné před koncem roku koupit téměř v každém větším obchodě. Na vyhledávání těchto výrobků se ale nezaměřují pouze zákazníci. Zajímají se o ně i kontroloři České obchodní inspekce.

Kontrola nedopadla úplně dobře. Inspektoři provedli nejprve kontrolní nákup, předem vytipovaných výrobků a u dvou z pěti odhalili pochybení.

V prvním případě byl výrobek špatně označený, měl tam jiný návod k použití, který byl nesprávný a obsahoval klamavé a špatné informace. Ve druhém případě prodával obchodník takzvané "kusovky" - tedy pyrotechniku, která je rozbalená z původního obalu a prodává jednotlivě.

Pyrotechnika rozbalená z originálního obalu se sice jednotlivě prodávat smí, ale na každém jednotlivém kusu vždy musí být návod k použití v češtině. V tomto případě ale nebyl. Podle inspektorů je to poměrně častý přestupek, kterého se prodejci dopouštějí.

Na co dát pozor

Častou chybou dále bývá, že obchodník zabalí různé kusy pyrotechniky do jakéhosi balíčku, který pak v jednom celku prodává. To je taky chyba. U pyrotechniky vždy musí být jasně viditelný a dostupný český návod na použití.

Důležitá věc je certifikace, to je symbol CE, který znamená, že výrobek je schválený pro evropský trh a otestovala ho laboratoř. Zároveň je potřeba si dát pozor na to, do jaké třídy kupovaná pyrotechnika spadá. Od loňského roku platí nová legislativa, která právě určuje rozdělení tříd a věkové hranice.

Kategorie jsou celkem tři a odvíjí se od množství výbušné látky ve výrobku. První je prodejná od 15 let, druhá od 18 a třetí od 21. Člověk, který ještě nemá občanský průkaz, si už žádnou pyrotechniku koupit nemůže. Důležitou věcí pak také je, aby nebyl nijak poškozený obal výrobku nebo aby nebyl navlhlý.

Při koupi pyrotechniky sledujte jestli:
  1. je v neporušeném obalu

  2. je označena třídou nebezpečnosti

  3. má na obalu návod k použití v češtině

  4. je schválena pro prodej na našem území (označení CE)

  5. má na obalu uvedené datum spotřeby

autor: zen
Spustit audio