Italská domácnost je zdravější než tichá. Neduste v sobě problémy

27. září 2016

Nejste ve vztahu šťastní? Možná je to tím, že málo mluvíte o svých pocitech a potřebách. Možná to na první pohled vypadá, že si v rodině povídáte hodně. Přesto se ale může stát, že důležité věci zůstávají nevyřčené.

„Řekněte to nahlas,“ doporučila v rozhlasové Radioporadně doktorka Kristýna Mášová. O čem bychom tedy měli mluvit? O tom, co cítíme. Jaká jsou naše přání. Sdělte své domněnky, které si vytváříte o tom druhém. Možná budete překvapení, že jsou věci jinak, než jste si mysleli.

„Vím, že otevřít něco nepříjemného a bolavého není jednoduché. Člověk na to musí mít i dostatek sebevědomí. Spousta lidí se o svých pocitech nedokáže bavit,“ říká Kristýna Mášová. Někdy je za naším mlčením strach z konfliktu. Jenomže právě pojmenovávání našich dobrých i špatných pocitů je prevence proti zbytečným roztržkám.

Mluvit se dá naučit

„S muži se nedá mluvit o ničem,“ stěžují si často ženy. Není to tak úplně pravda. Spíš ženy jsou založené emocionálně a muži hrnou všechno přes rozum. Najít společnou řeč se může zdát z počátku obtížné.

„Všechno se dá naučit. Navíc si ze svých původních rodin přinášíme nejrůznější zátěže,“ vysvětluje Kristýna Mášová. Například když jsme vyrůstali v rodině, kde se o problémech nemluvilo, dělá to potom těžkosti i nám. „Pokud si ale takovou skutečnost uvědomíme, máme z půlky vyhráno. Můžeme se rozhodnout pro nové nastavení,“ uvádí Kristýna Mášová.

Řekněte si, co chcete

Jak tedy na to? Začněte postupně. Máte špatnou náladu? Najděte nejdřív odpověď sami v sobě, co ji způsobilo. Když už to máte pojmenované v sobě, můžete to vyslovit nahlas. Řekněte, co vás během dne potěšilo nebo naopak otrávilo.

Čtěte také

„Dnes mám den pod psa. Nepřeju si, abyste na mě mluvili, potřebuji si na chvíli zalézt a být tam sama,“ dává příklad Kristýna Mášová. Často totiž děláme jen polovinu z toho. Svěříme se, že máme špatný den a automaticky očekáváme, že se naše okolí bude k nám chovat, jak si to představujeme. Když se tak neděje, jsme rozčarování. Jenomže váš partner není čtenář myšlenek. Jste to vy, kdo si musí říct, jestli potřebujete klid nebo podporu.

„Může se vám zdát, že je naprosto nepochopitelné, že to ten druhý neví, co chceme. Jenomže nemůžete čekat, že ten druhý myslí a cítí jako vy,“ vysvětluje Kristýna Mášová.

Nevytvářejte si v hlavě domněnky

Navíc se mnohdy stresujeme zbytečnými předsudky. „Když mu / jí to řeknu, bude naštvaná nebo se dokonce rozzlobí,“ uvažujeme. Vytváříme si v hlavě příběhy, jak bude partner reagovat. A co si budeme povídat, dělají to obě dvě strany. Vznikají tak naprosto kuriózní situace.

Čtěte také

„Nakonec to nevydržíme a po dlouhé době řekneme, co nám vadí a chceme to změnit. Můžeme být mile překvapení, že pro druhého to důležité není a bez problému nám vyhoví,“ popisuje zkušenosti z praxe Kristýna Mášová a dodává, že dokud věci neřešíme nahlas, pohybujeme se ve sféře vlastních představ.

Mluvte každý den

Problémy řešte hned, když vznikají. Nenechávejte si v sobě. Nekumulujte. Mluvte o tom, když se to děje. Je-li to větší téma, najděte si vhodný čas. „Ale nedávejte tomu příliš velký důraz ve smyslu: teď budeme něco řešit. V tom je příliš velký patos. Lepší je každodenní krátká komunikace,“ zdůrazňuje Kristýna Mášová. Potom nemusí vůbec docházet k velkým rozpravám a řešením. „Také není potřeba všechno za každou cenu rozebírat. Někdy stačí říct, tohle mě naštvalo, ale nechme to být,“ říká Kristýna Mášová.

Tichá domácnost je zabiják

Pamatujte si, že lepší je domácnost italská než tichá. Zdravější je pocity ventilovat než mít dusno pod pokličkou. „K rezignaci ve vztahu dochází právě, když se o problémech nemluví a neřeší se,“ uvádí Kristýna Mášová. Jedině komunikace přináší pozitivní změny. Hlavně ženy ocení, když se od svého partnera dozví, co je pro něj důležité.

Mluvte z očí do očí

Neřešte zásadní věci po SMS. Vždy je lepší mluvit tváří v tvář. V písemné komunikaci chybí intonace, mimika. Ani nevíme, v jaké situaci a rozpoložení se náš protějšek nachází. Vytrácí se správný význam. „To je zrádnost komunikace po emailu, sociálních sítích a SMS. Jsou tu ale i výhody. Díky těmto prostředkům jsou mnozí schopní pojmenovat a říct věci, které by normálně nevyslovili. Může v tom být potenciál, pokud je citlivě využívaný,“ uzavírá téma Kristýna Mášová.

autor: PRO
Spustit audio