Jabkance nejsou z jablek, ale z brambor. Pečou se v České Třebové

Tradiční Jabkancová pouť se v České Třebové konala už po čtyřiapadesáté. Ale historie pečení jabkanců je mnohem delší. Za všechno může tamní Rotunda svaté Kateřiny – jediná dochovaná románská kaple ve východních Čechách. Právě tam se každoročně na svatou Kateřinu konala procesí poutníků ze široka daleka, která bylo potřeba pohostit. A tak začaly v České Třebové péct jabkance.

Tento naprosto ojedinělý místní zvyk se udržuje mnoho let díky Spolku od svaté Kateřiny. Ten sídlí ve starobylé kamenné Chalupě U Kostelíčka. „Je to jedna z nejstarších chalup v této čtvrti. Ve spolku nás je dneska 38 členů.“ říká předsedkyně spolku Eva Motyčková.

Jabkance nejsou z jablek

Když se řekne slovo jabkance, tak každého, kdo není z České Třebové, napadne, že to bude pokrm z jablek, ale není to tak. Jabkance jsou z brambor. Kde se tedy vzal název jabkance? Dřív se bramborám říkalo zemská jablka. Je to historický název. Byl to pokrm chudých z brambor, tedy ze zemských jablek. Odtud název jabkance. „Jsou to prostě jen brambory, ze kterých se vytvoří bramborová placka, která se může naplnit čímkoliv. Tady se tradičně plní tvarohem,“ říká další ze členek Spolku od svaté Kateřiny Jitka Hanzlíčková.

Už se to nese

Originální recept

Podle informací od členek Spolku od svaté Kateřiny se nikde jinde v republice jabkance nepečou. Kdo vymyslel tento pokrm, to už se bohužel nedozvíme. Autora nebo autorku odvál čas. Ale jeho tradiční příprava se udržuje do dnešních dnů. Je to gastronomický poklad České Třebové – města na Orlickoústecku.

Společné pečení

Deset metráků brambor se dá o půlnoci vařit. Ve čtyři hodiny ráno se uvařené brambory oloupou a umelou. Umleté uvařené brambory se dají do necek, osolí a tamní muži do nich tak dlouho tlučou tlouky, až se vytvoří gumová hmota. Z té se tvoří kuličky, které ženy rozválí a plní placky sladkým tvarohem. V konečné fázi se naplněné placky upečou, pomastí máslem a posypou cukrem.

Historický tlouček na brambory

Fronta na jabkance

Na pouťové jabkance se sice stojí fronta už od pěti od rána, ale ta chuť prý stojí za to. Do České Třebové míří kolem svátku svaté Kateřiny stovky lidí. Jabkancová pouť totiž není jen o jídle, ale je to také kulturní událost města. Bohatý program si můžete užívat po celý den. Pod Rotundou svaté Kateřiny vystupují místní umělci s velmi nápaditým a vtipným programem. O dobrou náladu je postaráno až do pozdního odpoledne.


Na závěr nesmí chybět recept. A nejsme žádní troškaři...

Fronta na jabkance

Na placky je potřeba 10 metráků brambor a sůl. Na náplň 120 kg tvarohu, 35 až 40 kg cukru a 300 žloutků.

Postup:

Deset metráků brambor uvaříme, oloupeme a nameleme na strojku, mírně osolíme. Poté tlučeme tloukem tak dlouho, až vznikne lepkavé těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Ty pak vyválíme a plníme tvarohovou náplní, kterou jsme vytvořili vymícháním tvarohu, cukru a žloutků. Přehneme a pečeme nejlépe na plotně nasucho jako naše prababičky. Upečené placky pomastíme máslem a pocukrujeme.

autor: jsl