Jak mají vypadat bioprodukty

20. září 2005
Trendy

Víte, co je to bioprodukt? Minulý týden jste to mohli zjistit na chrudimském Resslově náměstí, tam si dali dostaveníčko ekologičtí výrobci. Formou prodeje a ochutnávky tady nabízeli bio zeleninu, ovoce, kosmetiku, textil, ale například i biouherák či biošunku.

Bioprodukty jsou výrobky, které se vyrábějí bez jakékoli chemie. Jak uvedla Jana Švecová, prodávající tyto potraviny, proces jejich vzniku se pečlivě kontroluje a certifikuje.

Švecová: Inspektoři kontroly Ekologického zemědělství jezdí přímo na ekofarmy a k výrobcům biopotravin. V současné době platí zákon o ekologickém zemědělství a v rámci Evropské unie nařízení rady 2092.

Biopotraviny jsou v některých případech až o 30 procent dražší.

Švecová: Je to tím, že zemědělci musí všechno okopávat a obdělávat ručně, nepoužívají chemické pesticidy, proto vstupy jsou větší a platíme také za kvalitu.

Zemědělci snažící se vyrábět v souladu s přírodou může menší dotací podporovat i stát.

Švecová: Mohou získat od Ministerstva zemědělství státní dotace, ale podmínka to není.

Pokud se rozhodnete na svém pozemku pěstovat biopotraviny, musíte nějaký čas počkat, než se půda očistí.

Švecová: Je dvouleté přechodné období, kdy by zemina měla regenerovat a být připravená dávat produkci bez chemického zatížení.

Lidé začínají sázet na kvalitu a více si uvědomují, co na svůj stůl donesou.

Švecová: Značka bio se zebrou už je známá a vyhledávána. Třeba matky s dětmi vyhledávají zeleninu, která je bez chemických látek, kupují výrobky bez konzervantů, barviv a aditiv.

Značku bio najdete nejen na zelenině, kosmetice a oblečení, ale i na šunce či uheráku. Lucie Hajná nám tyto výrobky přiblížila více.

Hajná: Dobrý masný výrobek ze zvířat, která se mají dobře, nejsou v nich dusitany, soleny mořskou solí.

Švecová: Se zeleninou trochu problémů je, výrobci jsou rozseti po celé republice, ale existují internetové obchody, kde funguje zásilková služba. Zájemci si žádané produkty pomocí vyhledávače najdou a jsou jim doručeny poštou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu